Mindfulness – vid stress

Hej,

Arbetsgivarens dröm tills de bränner ut sig

Att vara lyckad upplevs som viktigare än att må bra. Därför ignorerar många kroppens varningssignaler om att belastningen är för hög, menar överläkaren Kristina Glise som dagligen träffar unga och högpresterande patienter som bränt ut sig. En förlamande trötthet som gör att det känns oöverstigligt att kliva upp ur sängen på morgonen. En tröghet i huvudet som får orden att falla bort i samtal med kollegor. Orostankar som väcker en i vargtimmen: När ska jag hinna svara på alla jobbmejl? Vilken roll får jag i den nya organisationen? Och såg inte Ella lite ledsen ut när jag hämtade henne på förskolan i dag?

Med minskade marginaler både på jobbet och hemma är det lätt att livet börjar skava. För vissa utvecklas skavet så småningom till sjukdom. Psykisk ohälsa har blivit den överlägset vanligaste orsaken till sjukskrivningar och merparten är stressrelaterade.

Detta stod att läsa i en artikel i SvDs Idag sida för några veckor sedan. Känner du igen dig?

Jag vill här ge dig lite tankar om hur stress kan uppstå och hur vi kan lära oss att hantera det och hur mindfulness kan förebygga psykisk ohälsa. Och det handlar just om tankar!

Det uppstår ofta situationer som gör oss stressade: Vi kan ha fastnat i en bilkö, eller mobilnätet är kanske dåligt, datorn hakar upp sig eller du kanske känner dig ledsen och nedstämd över något som har hänt. Det är vår verkliga, direkta erfarenhet av det som sker, och vi kan inte göra så mycket åt det. Men ofta orsakar vi oss själva extra, onödig stress genom att reagera på den erfarenheten, med olika tankar, känslor och bedömningar.

Till exempel, låt oss säga att du är under press för att du skall avsluta ett jobb inom en viss tid. Du kanske har tankar som “jag kommer aldrig att få allt gjort i tid”, “varför gick jag med på att göra det här från början? “, tillsammans med känslor av ångest, otillräcklighet, bitterhet, åtföljd av dömande tankar som “Det här är ett idiotiskt jobb” (dömande tankar om jobbet) eller “Jag är värdelös på det här” (dömande tankar om dig själv).

Den här sortens reaktioner tenderar ofta att föröka sig eller trappas upp – en tanke som leder till fler tankar som leder till mer känslor som leder till fler dömande tankar. De är också närmast ett tvångsmässigt sätt som gör att vi fastnar i det problem som vi försöker lösa. Innan vi vet ordet av känner vi oss hjälplösa och lite som ett offer för omständigheterna!

Vi kallar vår direkta upplevelse för primära erfarenheter och alla reaktioner på den kallar vi för sekundära erfarenheter. Mindfulness hjälper oss att hantera stressiga situationer genom att kontinuerligt träna oss i att komma tillbaka till vår primära erfarenhet utan att dras med och behöva hantera sekundära erfarenheter. Helt enkelt se situationen som den är utan att lägga till extra tankar som kanske förvärrar situationen.
Okey du kanske fortfarande är under press för att få jobbet genomfört och det kan du uppleva som obehagligt. Men det är allt! Du behöver inte klara av alla extra negativa tankar
och känslor som ditt sinne lägger till.  Och du undviker på så sätt att slösa på din energi och kan använda den till något konstruktivt i stället.

primär_sekundär

Att gå på Autopilot
Ofta tillbringar vi tiden i våra liv på “autopilot”. Du kanske märker det ibland när du kör bil eller går någonstans – när du kommer fram har du inget minne av hur du kom dit. Du kanske har planerat någon gång att åka eller gå en annan väg hem (kanske för att göra några ärenden på vägen) och upptäcker att du har missat avfarten och är på väg den vanliga vägen, innan du kommer på vad som har hänt.
I mindfulnessträningen övar vi på att öka vår medvetenhet.  Med träningen ökar vi vår medvetenhet om hur vi förhåller oss till våra tankar, känslor och kroppsförnimmelser. När vi inte är medvetna utan går på autopilot agerar vi mer vanemässigt. När vi agerar mer medvetet och vet vad som pågår i oss och runt omkring oss kan vi lättare se vad som händer och välja hur vi ska agera på det. Vi kan lära oss att känna igen det som triggar igång oss och vad som leder till beteenden som stressar oss eller på andra sätt sätter krokben för oss. Genom att bli mer medveten om hur tankar och känslor påverkar oss så kan vi gradvis bygga upp oss själva att bli mer stabila. Dessutom kan utvecklad medvetenhet hjälpa oss att njuta och glädjas mer av våra liv.

Det här går att träna med enkla mindfulnessövningar! Våra program Mindfulness vid Stress – 10 min/dag , Mindfulness vid stress – 2 x 10 min/dag och de kortare programmet Mindfulness för fokus och energi är utformade för att minska stress och öka inre stabilitet.

Susanne Sahlen-Nyberg

Med varma hälsningar

Susanne Sahlén Nyberg

Gästbloggare: Susanne Sahlén Nyberg, Mindfulnessinstruktör, Ledarutvecklare och Organisationskonsult

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom