Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren som rör våra e-kurser och utbildningar i mindfulness.

Vi ber dig att söka efter den information du behöver här nedan innan du kontaktar oss via mail.

 1. Börja med att klicka här: https://learn.mindfulnesscenter.se/
 2. Klicka på Välj e-kurs här, där kan du läsa mer om alla våra e-kurser. Om du är osäker rekommenderar vi att börja med Här&Nu-programmet som är Sveriges mest använda träningsprogram i mindfulness. Du kan läsa mer om hur träningen går till under varje e-kurs.
 3. När du sedan valt e-kurs scrollar du ner på produktsidan för att välja månad- eller årsprenumeration och skriv sedan in dina uppgifter.
 4. Därefter kan du antingen välja att träna direkt från webbläsaren eller i vår app "Mindfulnesscenter".

Ditt användarnamn är din mailadress och du kan logga in från annan enhet enligt instruktionerna ovan.

Ifall du glömt ditt lösenord, klicka på ”Glömt lösenord” så kommer ett mail med en länk så du kan återställa och välja nytt lösenord (kolla gärna i skräpposten om du mot förmodan inte skulle få ett mail i din inkorg). Vi kan tyvärr inte ändra lösenord för användarkonton, utan detta måste du genomföra själv.

Om du väljer att prenumerera per månad så förlängs prenumerationen automatiskt en månad i taget tills du säger upp den. Detsamma gäller om du prenumererar per helår, då förlängs prenumerationen ett år till det datum den löper ut. Du måste själv avsluta prenumerationen på ditt konto profil på plattformen Teachable där vi har alla våra e-kurser.

Det ska skickas ut en påminnelse om förlängning av helårsprenumeration en vecka innan den förlängs, men vi ber dig att även själv koll och säga upp prenumerationen när du inte vill fortsätta använda kursen.

Du har alltid möjlighet att prova kursen gratis under 14 dagar men måste även då komma ihåg att säga upp den om du inte vill fortsätta och betala för prenumeration.

För att avsluta en pågående prenumeration på e-kurs för mindfulnessträning, gör så här:

 1. Logga in på ditt konto på Teachable.
 2. Klicka på ”Hantera din prenumeration” uppe till höger bredvid bilden för din profil.
 3. Välj den prenumeration du vill avsluta och klicka på ”avsluta prenumeration”.
 4. Sen är det klart och inga pengar kommer dras för nästa månad om det är månadsprenumeration, eller för nästa år om det är helårsprenumeration.

Priset som dyker upp i kassan är UTAN moms. Moms på 25% tillkommer alltid och visas efter att du angett betalningsadress.

 

Just nu upplever vi stora problem med vissa betalningslösningar, därför ber vi dig höra av dig till oss på support@mindfulnesscenter.se så hjälper vi dig vidare.

Du som företag kan köpa årsprenumeration eller engångsköp till våra e-kurser.

Det enda du behöver göra är att kontakta oss på info@mindfulnesscenter.se och ange:

 • Vilka e-kurser du vill köpa (du hittar våra e-kurser här)
 • Företagsuppgifter inklusive organisationsnummer
 • Antal e-kurser (minimiantal per beställning: 10 st e-kurser)
 • Mailadresser till alla deltagare

Därefter skickar vi ut faktura till företaget samtidigt som alla deltagare får ett mail med instruktioner om hur de enkelt kan börja träna.

Du kan enkelt använda ditt friskvårdsbidrag hos oss. Du köper bara din prenumeration och skriver därefter ut och lämnar ditt kvitto direkt till arbetsgivaren, senast vid årsskiftet. Däremot, om din arbetsgivare samarbetar med Benify, Wellnet eller ePassi så går du via dem för att använda ditt friskvårdsbidrag.

Om du behöver ett kvitto på din betalning av e-kurs kan du kontakta oss på info@mindfulnesscenter.se så skickar vi ett kvitto till dig.

Om du vill ändra dina uppgifter för dina e-kurser klickar du här och loggar in på ditt konto i Teachable, vi rekommenderar att du gör detta i webbläsaren och inte i appen. Uppe i menyn till höger finns ett huvud, där klickar du och väljer redigera profil.

Här kan du ändra både dina kontaktuppgifter, lösenord, kontokort och hantera dina prenumerationer. Teachable accepterar Visa, Mastercard och American Express betalkort.

Efter varje genomförd övning så rekommenderar vi dig att trycka på pilen längst upp till höger för att gå vidare till nästa övning. Då markeras automatiskt övningen som klar.

Du hittar dokument som hör till kursen under Steg Introduktion - modul "Dokument". Du behöver scrolla ner så ligger dokumenten i följd som PDF längre ned på sidan. Du kan spara ned dem på din dator och skriva ut dem om du vill. Då laddas en PDF ner på din dator som kan  öppnas av PDF-visningsprogram, tex Adobe Acrobat och kan skrivas ut.

Du kan göra vetenskapligt utvärderade test av din stressnivå och av hur mindful du är direkt på vår hemsida och dessa hittar du även i början av din e-kurs. Vi länkar även till dem här nedan:

Testa din upplevda stress med PSS (Perceived Stress Scale)

Testa din upplevda grad av mindfulness med FFMQ (Five Facets Mindfulness Questionnaire)

Du kan göra dessa test i början av en e-kurs eller utbildning i mindfulness och sedan göra om den i slutet för att se om du får ett nytt resultat (men bara om du vill)

Vissa av våra produkter är nedladdningsbara så att du enkelt kan lyssna offline från din telefon eller dator. När du har köpt en sådan produkt går du bara till till ”Mina e-kurser” och välj produkten. Gå sedan till övningar och tryck på "ladda ner" under ljudfilen. Därefter kan processen se olika ut beroende på vilken telefon/dator du har men det vanligaste är då att du måste ange vart i telefonen/datorn du vill att filen ska sparas. Därefter kan du enkelt träna vart och när som helst.

Om du får problem att komma vidare i e-kursen, prova först att göra så här:

Övar du via vår app Mindfulnesscenter appen kan du prova att installera om den, det kan lösa problemet.

Våra e-kurser på plattformen Teachable kan också köras direkt i webbläsare på dator, mobil eller surfplatta.

Prova att logga på ditt Teachable-konto via annan enhet. Använd helst webbläsaren Chrome, Firefox eller Safari (Mac).

Det kan hjälpa att rensa cacheminne i webbläsaren, även att stänga andra flikar webbläsaren. Se till att ha den senaste versionen av den webbläsare du använder installerad. Om du har annons-blockerare installerad i webbläsaren (adblocker tillägg) kan du prova att inaktivera den.

Prova att använda annan internetuppkoppling, om du har tillgång till det.

Om samma problem uppstår skriv ner vilken e-kurs det gäller och hur du loggat in; om du använder vår app eller webbläsare i dator/surfplatta/mobil och i så fall vilken webbläsare det är, vilket steg och vilken övning samt datum och tid för ditt inloggningsförsök. Bifoga också gärna en skärmbild av hur det ser ut där kursen fastnar. Maila denna beskrivning till oss så hjälper vi dig att hitta en lösning.

Mindfulnesscenter har tidigare erbjudit våra e-kurser på en äldre digital plattform som vi tyvärr var tvungna att stänga ned under slutet av 2020. Den gamla plattformen har inte hållit måttet för att hänga med i den tekniska utveckling som är nödvändig för att e-kurserna ska fungera för våra kunder.

Vi erbjuder våra e-kurser på den säkrare plattformen Teachable med månads- eller årsprenumeration. De villkor som tidigare köpta kurser på den äldre plattformen hade upphör genom denna övergång, vilket innebär att du tyvärr inte längre har tillgång till tidigare köpt kurs.

Du kan prova att prenumerera på samma kurs på den nya plattformen eller välja en annan i vårt breda utbud på mindfulnesskurser för olika tillämpningsområden. För att göra detta behöver du skapa ett konto på Teachable.

Vi förstår att denna omställning innebär förlust av tidigare köpta kurs men hoppas du kommer upptäcka fördelarna med att prenumerera på kurser i ett system som är flexibelt och hållbart i längden.

Det finns inga förkunskapskrav för vår Steg 1 utbildning, däremot behöver man ha blivit diplomerad steg 1 för att sen kunna vidareutbilda sig till Steg 2. Steg 1 diplomering är också ett krav för att bli antagen till någon av de påbyggnadsutbildningar som vi erbjuder.

Introduktionsdagen ger grunderna i mindfulness både för dig som främst vill komma igång med egen träning eller om du avser att arbeta professionellt med mindfulness. Under dagen varvar vi teori om mindfulness och hjärnforskning med praktiska mindfulnessövningar. Vi går igenom alla grundövningarna i mindfulnessprogrammet Här & nu och tar upp hur man kan komma igång med egen regelbunden övning. Du kan läsa mer om introduktionsdagen här >>

Du kan anmäla dig till endast introduktionsdagen för att prova mindfulness och därefter besluta dig för om du vill gå de övriga fem utbildningsdagarna på Steg 1 Mindfulnessinstruktör.

Utbildningen sträcker sig över 4-6 månader och är uppdelad på fyra utbildningsomgångar: introduktionsdag – kursomgång 1 (två dagar) – kursomgång 2 (två dagar) - diplomeringsdag.

Utbildningen till Steg 1 instruktör i mindfulness utgår från ett icke hierarkiskt och icke dömande förhållningssätt och bygger på Här & Nu-programmet som grundaren av Mindfulnesscenter Dr. Ola Schenström utvecklat. Här & Nu-programmet bygger i sin tur helt på de internationella mindfulnessprogrammen MBSR – Mindfulnessbaserad Stressreduktion och MBKT – Mindfulnessbaserad Kognitiv terapi, men är anpassat för att fungera i dagens stressfyllda liv. En stor del av utbildningen föregår i mindre grupper med goda möjligheter att lära sig leda övningar, dela upplevelser och få personlig feedback.
Du kan alltid läsa mer om utbildningen här >>

För att bli godkänd och diplomerad Mindfulnessinstruktör Steg 1 krävs 100% närvaro och aktivt deltagande på alla utbildningsdagarna, fullgjort egen träning med Här & Nu-programmet och inlämnande av en diplomeringsuppsats på ca. tre sidor.

Introduktionsdagen och Instruktörsutbildningen Steg 1 hålls både på plats i Göteborg, Stockholm och Malmö samt online via zoom. Vi har tidigare även hållit i dessa utbildningar på plats i Luleå och Umeå men inte längre.

För att läsa om våra andra utbildningar och vilka platser de hålls på ber vi dig gå in och läsa mer specifikt på den kurs du är intresserad av här >>

Om du går vår Steg 1 utbildning så ingår e-kurserna Här&Nu-programmet och Mindfulness i vardagen.

På Steg 2 utbildningen ingår e-kursen Steg 2 samt andra ljudfiler som tilldelas dig via mail.

De olika påbyggnadsutbildningarna har olika e-kurser kopplade till sig. Läs mer under respektive utbildning här >>

I vissa fall kan vi göra ett undantag och låta deltagare få antingen hoppa över introduktionsdagen eller få en kortare introduktion online, för att därefter kunna starta på vår Steg 1 utbildning med kursomgång 1. Detta kan gälla för personer som har längre erfarenhet av mindfulnessträning, om introduktionsdagen missats på grund av sjukdom eller om det inte finns möjlighet att delta vid nästa start. Detta är dock en bedömning och avvägning vi gör från fall till fall och vi rekommenderar alltid att man deltar på introduktionsdagen.

Ifall detta skulle vara aktuellt för dig, kontakta oss på utbildning@mindfulnesscenter.se

Om du är utbildad i mindfulness av annan utbildare kan du göra vår programuppgradering för att diplomeras till Mindfulnessinstruktör Steg 1 och ingå i Mindfulnesscenters nätverk av instruktörer. Uppgraderingen innebär att du deltar på de tre sista dagarna av vår Steg 1 utbildning, tar del av materialet som ingår i kursen, tränar själv med 8-veckorsprogrammet Här&Nu, samt rekommenderas att påbörja en pilotgrupp.

Vi är måna om att våra utbildade instruktörer håller en hög kvalitet och likvärdig nivå av kunskap och kompetens, så bedömning av tidigare utbildning som tillgodoräknas för deltagande avgörs individuellt, kontakta oss på utbildning@mindfulnesscenter.se. Kostnad för programuppdatering inkl. kurs- och instruktörsmaterial är 6000 kr + moms för online utbildning och 7 500 kr + moms för utbildning på plats.

Om du inte har en annan mindfulnessinstruktörsutbildning men har mycket erfarenhet av egen övning i mindfulness/meditation, eget deltagande i kurser/utbildning med mindfulnessinslag, så kan du hoppa över introduktionsdagen på Steg 1 utbildningen till en reducerad kostnad. Normalt så är hela Steg 1 inkluderat alla sex utbildningsdagarna ett krav för att ingå i vårt instruktörsnätverk.

För de som är utbildade mindfulnessinstruktörer av andra anordnare kan det också vara möjligt att gå någon av våra Påbyggnadsutbildningar (arbetsplats, skola, medkänsla, smärta/sjukdom, ångest/depression). Steg 2. Detta avgörs individuellt, kontakta oss på utbildning@mindfulnesscenter.se.

Vi erbjuder idag ett antal pågbyggnadstubildningar för dig som är instruktör och de som är aktuella hittar du här >>. 

Våra aktuella påbyggnadsutbildningar baseras på efterfrågan från er som instruktörer samt våra tillgängliga resurser. Tidigare har vi även haft påbyggnadsutbildningarna

 • Mindfulness vid ångest/depression
 • Mindfulness vid långvarig smärta och sjukdom
 • Öka din självmedkänsla

Du som instruktör får mer än gärna höra av dig till oss om du har tankar idéer kring någon utbildning som du själv är intresserad av, mest troligt är det fler som tycker likadant 😉

För att du ska få uppdateringar kring våra nya påbyggnadsutbildningarna så ber vi dig  att prenumerera på vårt instruktörsbrev samt följa oss på Instagram. 

Du hittar datum för kommande Steg 1 utbildningar till mindfulnessinstruktör här, du behöver scrolla ned en bit på sidan och klicka på "Kurstillfällen":

Om du scrollar ned förbi dessa hittar du datum för våra pågående Steg 1 utbildningar:

Vid köp av e-kurser och ljudfiler som erhålls på plattformen Teachable kan betalning endast ske med bankkort (Visa, Mastercard och American express). Det är tyvärr inte möjligt att köpa e-kurs mot faktura som privatperson. Däremot kan du som företag köpa e-kurser, detta kan du läsa mer om under fliken "e-kurser för mindfulnessträning" ovan.

Direkt efter genomfört köp erhåller du ett kvitto som skickas direkt från Teachable till din angivna mailadress. Skulle du behöva en kopia på detta kontakta oss på info@mindfulnesscenter.se så hjälper vi till att ordna ett sådant.

Du kan köpa våra utbildningar via webbshopen på hemsidan och betala antingen med betalkort, swish eller via faktura. Vid fakturabetalning kan du ange din arbetsgivares uppgifter om den ska stå för kostnaden.

Alla våra utbildningar går att delbetala och detta väljer du själv enkelt under betalningsprocessen. Du kan välja att betala månadsvis i 3, 6, 12 eller 24 månader.

För betalningstjänster samarbetar vi med Svea.

För att vi ska kunna ge korrekt underlag för fakturering till vår förvaltare Kapa förvaltning behövs följande uppgifter:

Privatperson:
Namn
Adress
Email
Personnummer (Inte krav men bra om fakturan någonsin går till inkasso)

Företag:
Organisationsnummer
Namn
Adress
Referens/Märkning
Email

Stat, kommun och landsting:
Organisationsnummer
Namn
Adress
Avdelning
Märkning
Email
GLN-nummer

Om du har fått tillgång till en rabattkod för köp av en utbildning eller e-kurs på så anger du denna i rutan ”Ange rabattkod” vid köp i vår webbshop.

Eftersom man får använda sitt friskvårdsbidrag i syfte för att förbättra sin egen hälsa och för återhämtning kan du i dagsläget (våren 2023) använda ditt friskvårdsbidrag till att betala:
- En e-kurs. Köp en e-kurs >>
- Individuell coachning. Boka coachning >>
- Kurs i självmedkänsla. Läs mer om kursen >>
- Mindfulnessretreat i naturen. Läs mer och boka >>

Däremot är det inte tillåtet att använda sitt friskvårdsbidrag när du genomför en utbildning, där du får någon typ av diplom eller licens. Därför rekommenderar vi att inte använda ditt friskvårdsbidrag när du till exempel utbildar dig till instruktör.

Vi samarbetar med följande friskvårdsportaler: Benify, Epassi, Wellnet och Health Integrator.

Om du är medlem i en fackförening kan du i vissa fall använda deras utbildningsstöd för att betala hela eller delar av en utbildning hos oss. Kolla med ditt eget fackförbund för mer information.

Om du samtidigt studerar på universitet/högskola så kan du söka Studentplats hos oss. Studentplats beviljas efter personlig ansökan och ger ett rabatterat pris på Instruktörsutbildning Steg 1.

Du kan läsa mer om detta och hitta länk till ansökan om studentplats här.

Som diplomerad mindfulnessinstruktör Steg 1 är du välkommen att ansluta dig till vårt instruktörsnätverk. Vi har idag ca 2 850 utbildade instruktörer i vårt instruktörsnätverk vilket är det enda i sitt slag i denna omfattning i landet. Nätverket är något som vi hela tiden utvecklar och vår vision är att vi genom detta ska kunna sprida mindfulness i samhället inom skolan, arbetslivet och vården.

Genom nätverket får du möjlighet till gemenskap, samverkan, inspiration och stöd i att arbeta med mindfulness.

Det ger också följande fördelar:

 • Att stå med på vår hemsida för ”Hitta instruktör” där kunder kan hitta utbildade instruktörer som håller i kurser/grupper.
 • Att få vår månatliga Instruktörsbrev med nyheter inom forskning, information om utbildningar och annan information som berör mindfulnessinstruktörer.
 • Delta i vår slutna Facebook-grupp där instruktörer kan byta erfarenheter med varandra och där vi kan lägga ut information och förfrågningar på inkomna uppdrag.
 • Möjlighet att gå alla våra påbyggnadsutbildningar för instruktörer och Steg 2 utbildning till mindfulnessinstruktör.
 • Rabatt 20% på våra e-kurser när du förmedlar dem för köp av deltagare på kurser du leder.
 • Inbjudan till tematräffar, föreläsningar, webinarier och meditationer online enbart för instruktörer.
 • Möjlighet att ingå i olika grupper och intresseområden för tillämpning av mindfulness inom nätverket.
 • Välkommen i vårt Affiliate-system där du som instruktör kan ge rabatt till kunder på utvalda utbildningar och själv få provision på försäljningen.

För att ändra i din profil så behöver du logga in på nätverkssidorna Din profil (mindfulnesscenter.se).

Klicka på ditt namn uppe till höger och välj "Ändra profil".

Här kan du lägga upp en profilbild, ändra dina adressuppgifter, ange verksamhetskommun och område, ange om du vill vara sökbar på Visa instruktör på vår hemsida, lägga in externa kurser du erbjuder och ange yrkes och intresseområden.

För att lägga till dina intresseområden: scrolla ned i profilen tills du kommer till "Yrke och arbetsområde" - där klickar du på knappen "Add" till höger;

Till höger om "Intresserad av" finns en rullgardinsmeny där du kan välja tre olika intresseområden.
Tryck sedan på "Save" så dina ändringar sparas.

Om du inte redan får vårt nyhetsbrev för instruktörer som skickas ut några gånger per månad kan du prenumera på det via denna länk.

Som utbildad Mindfulnessinstruktör Steg 1 har du tillgång till e-kurserna Här&Nu och Mindfulness i vardagen.

Om du även gått en pågbyggnadsutbildning får du tillgång till de specifika e-kurser som tillhör den specifika utbildnigen, som t ex Mindfulness för barn och unga, Mindfulness vid ångest och depression och Mindfulness för långvarig smärta och sjukdom, Mindful Qigong, Mindfulness på arbetsplatsen osv.

Som medlem i vårt instruktörsnätverk kan du bli Affiliate 1 eller/och 2 till Mindfulnesscenter. Affiliateprogrammen syftar till att fördjupa Mindfulnesscenters samarbete med alla utbildade instruktörer för att kunna nå ut med mindfulness i samhället och öka våra möjligheter att arbeta med och försörja oss inom mindfulness.

Som Affiliate 1 får du en personlig rabattkod som ger den som köper en utbildning, kurs eller retreat 10% rabatt på priset och du får själv 10% provision på förmedlingen. Läs mer om Affiliate 1 här >>

Som Affiliate 2 för våra e-kurser och för individuell coachning får du personliga länkar som ger den som köper en e-kurs på vår plattform Teachable eller en individuell coachning med Ola Schenström (längst ner på sidan) via dina länkar 20% rabatt på priset och du får själv 30% provision på förmedlingen.

Läs mer om Affiliate 2 här >>

Psst, rabatten fungerar dessutom när du köper en utbildning till dig själv, t ex en påbyggnadsutbildning eller Steg 2, så att du själv får både rabatten och provisionen.

När din ansökan blivit godkänd får du ett välkomstbrev med all information du behöver för att komma igång.

När du har blivit Affiliate till Mindfulnesscenter får du ett eget Affiliate-konto som du loggar in till med din mailadress och lösenord du själv väljer.

När du är inloggad kan du ändra dina personliga inställningar, lägga till bankkonto för utbetalningar, se statistik över dina förmedlade köp och skapa hänvisnings-länkar som innehåller din personliga rabattkod.

Du har även tillgång till fliken "Affiliateprogrammen" via ditt instruktörslogin med all information samt material för marknadsföring mm.

Mini Cart 0

Din vagn är tom.