För din egen och dina patienters skull

Ge dig själv och dina patienter fler verktyg för att hantera stress, psykisk ohälsa, utmattning, smärta, sömnproblem och många fler vanliga tillstånd i vården genom att gå vår unika utbildning till mindfulnessinstruktör, helt online eller på plats i Stockholm, Göteborg eller Malmö.


Utbildningen rustade mig i så hög grad att jag inte hade några tveksamheter inför att starta grupper på vårdcentralen. Nu har jag tre grupper i veckan.
– Anonym deltagare

Utbildningen är både praktisk och teoretisk och du får med dig all kunskap som behövs under våra totalt sex utbildningsdagar (1+2+2+1 fördelade över ca 4 månader) för att du ska känna dig trygg och lugn i din roll som mindfulnessinstruktör. Som diplomerad instruktör blir du även inbjuden till vårt nationella nätverk där vi tillsammans delar erfarenheter och hjälper varandra att sprida kunskap om mindfulness inom bland annat sjukvården.

 

💙 Du kan alltid börja med introduktionsdagen i mindfulness (1 950 kr). Det är nämligen den första dagen av instruktörsutbildningen och du kan då tillgodoräkna dig den, både kunskaps- och kostnadsmässigt, när du sedan vill boka hela instruktörsutbildningen.

 

Användningsområden inom sjukvården

Mindfulness är ett värdefullt komplement till annan behandling i många situationer och tar vara på och utvecklar individens egna resurser och livskvalitet.  I mindfulness lär man sig bland annat att möta verkligheten som den är och se de val man har i olika situationer. Ett flertal forskningsstudier har visat att träning i mindfulness kan:

Lindra psykisk ohälsa
Mindfulness är ett utmärkt förhållningssätt vid lätt till måttlig psykisk ohälsa (ångest /oro/ nedstämdhet). Kan med fördel tränas i grupp. Värdefullt komplement till KBT enligt stor RCT (randomiserad kontrollerad studie) på svenska vårdcentraler. Läs mer här >> 

Hantera stress
Med utbildning och träning i mindfulness lär man sig att allt tidigare bli medveten om signaler på stress och hur man kan minska dem. Att skilja ut vad som sker i stunden från tankar om framtiden. Man ser fler val. En direkt påverkan på känslohjärnan/amygdala. Läs mer här >>

 

Behandla & rehabilitera vid utmattning
Används med fördel vid utmattning såväl för att behandla, rehabilitera och undvika återfall. Vi har många kursdeltagare som drabbats av utmattning och som har god hjälp av mindfulness och vårt Här&Nu program online – Sveriges mest använda i primärvården enligt en studie från Karolinska institutet. Läs mer här >>

Minska smärta
Mindfulness kan hjälpa den som lever med smärta och långvarig sjukdom. Träning i medveten närvaro ger verktyg att bättre hantera smärtan och andra symtom samtidigt som livskvaliteten ökar visar forskning. Läs mer här >>

 

Öka sömnkvalité
Såväl enstaka övningar som regelbunden träning i mindfulness hjälper såväl, vid insomningssvårigheter som uppvaknanden som för kort och ytlig sömn. Läs mer här >>

 

 

 

 

Kvalité, erfarenhet och forskning

Vi på Mindfulnesscenter har sedan 2007 utbildat mer än 3 100 instruktörer och är Sveriges ledande utbildare inom mindfulness. Vi har god svensk forskning, från flera universitet, som stöd för vad vi erbjuder. Forskningen inom mindfulness är mycket intensiv och ca 16 500 artiklar har hittills publicerats i vetenskapliga tidskrifter varav hälften under de senaste tre åren. Vi sätter därför stort värde i att våra utbildningar och träningsprogram löpande utvärderas inom svensk forskning.

Sveriges mest använda träningsprogram

Vårt Här&Nu-program, som är basen i utbildningen, är det i särklass mest använda inom mindfulness i svensk primärvård enligt en studie från Karolinska institutet. Programmet används bland annat inom vården för behandling av depression, oro och ångest, vid utmattningssyndrom, behandling av stress, smärta och sömnproblem. Programmet leds av Dr Ola Schenström, läkare, författare, en av Sveriges ledande experter på mindfulness och grundaren av Mindfulnesscenter.

Citat från utbildade instruktörer

Se när Gabriella Svanberg, legitimerad psykolog, berättar om instruktörsutbildningen nedan (30 sek) 

 

”Metoden passar bra för många med stressrelaterade tillstånd, i synnerhet patienter med ångesttillstånd som nästan alltid har fel andningsteknik. Jag använder andningsankaret, en betydligt bättre metod än många andra tekniker som lärs ut på vårdcentralerna.”
– Psykolog

”Jag känner ett stort lugn efter många av övningarna och har aldrig känt mig så avspänd som när jag börjat träna mindfulness regelbundet.”
– Läkare

”Inslaget av medkänsla och icke-dömande medför att kraven på att alltid lyckas och vara så effektiv som möjligt minskar och acceptansen ökar i att kunna säga att det är okej som det är just nu.”
– Kurator

”Jag har länge varit upptagen med att konceptuellt förstå mindfulness, på bekostnad av praktiserandet. Nu känner jag tydligt hur all kunskap måste grundas i egna direkta erfarenheter av mindfulness.”
– Psykolog

“En fantastisk utbildning som lämpar sig perfekt i onlineutförande. Upplägget fungerar utomordentligt bra, samtidigt som atmosfären är både hjärtlig och personlig. Rekommenderas varmt!”
– Fredrik Spett

Citat från klienter

Ytterligare effekt av träningen är att jag har slutat ”plåga” mig själv, mina dömande tankar om mig själv har i princip försvunnit. Och detta utan att jag gjort något aktivt för att det ska hända. Det har kommit automatiskt av träningen. Det är något utav det häftigaste med mindfulness tycker jag, att alla effekter kommer utan att man behöver göra en aktiv handling för att det ska hända. Det enda man behöver göra är att meditera. Om jag skulle ge någon ett råd så skulle det bara vara att träna varje dag, få in det som en rutin. För sedan kommer många goda effekter på köpet.
– Anonym klient

Jag har lidit av generaliserat ångestsyndrom i 40 år och gått i kognitiv terapi, tränat avslappningsövningar, varit engagerad i behandling via nätet m.m. Jag har dock aldrig tyckt att något har fungerat utan ångesten, oron och depressionerna har alltid funnits där. Detta är första sommaren som jag har kunnat njuta och haft kontroll på min ångest. Mindfulness passar mig perfekt, alla negativa tankar som har varit omöjliga att sluta tänka på har jag kunnat bryta med hjälp av koncentrationsträning med mindfulness. Att lära sig att leva i nuet istället för att hålla på och älta det gamla eller känna oro för framtiden har hjälpt mig väldigt mycket.
– Anonym klient

Lästips!
1) Vårdcentralen i Svalöv i Skåne gör ett utmärkt jobb för att integrera mindfulness i primärvården. Läs mer här >>
2) Svensk forskning visar att mindfulness i grupp (10/grupp) är lika effektivt som individuell KBT vid psykisk ohälsa – lätt till måttlig depression, ångest samt vid stress. Läs mer här >>
3) Utskick till alla landets vårdcentraler. Läs mer här >>
4) Första studien som visar att mindfulness minskar oxidativ stress. Läs mer här >>
5) Mindfulness minskar misstag i vården och ökar patientsäkerheten enligt en färsk vetenskaplig studie. Lär mer här >>
6) Mindfulness vid högt blodtryck. Läs mer här >>
7) MENTAL HÄLSA påverkas mest av psykologisk flexibilitet och genom färdigheter i mindfulness skriver Steven C. Hayes, Ph.D. i ett blogginlägg i Psychology Today. Läs mer här >>
8) Som psykolog/terapeut får du ut så mycket mer av mindfulness om du är utbildad instruktör samt har erfarenhet av egen träning. Se filmen nedan när Ola kort berättar mer 👇🏻

 

Vill du veta mer eller har frågor innan du anmäler dig, tveka inte på att kontakta mig direkt via ola@mindfulnesscenter.se.

Mini Cart 0

Din varukorg är tom