Någon enhetlig definition för stress finns inte, utan uttrycket myntades på 1930-talet av den ungersk-kanadensiske läkaren Hans Selye. Med stress avsåg han beskriva den generella och oprecisa reaktion som organismen svara med under påfrestningar av en mängd olika slag.
Tidigare i människans historia var stressreaktionen en förutsättning för att överleva, idag har det blivit en hot mot vår hälsa.
Anledningen är att idag är det inte främst fysiska, utan psykiska och sociala hot som framkallar stressreaktionen. Kroppen ställs i alarmtillstånd för situationen som aldrig inträffar. Vi kallar detta för icke-funktionell stress.
Det som utlöser stressreaktionen kallas för stressorer och vi kan gruppera dessa i tre delar.
Fysiska stressorer
Här inräknas höga ljudnivåer, buller, värme och kyla.
Sociala stressorer
Avsaknaden av kontroll över vardags- och arbetssituationer är en ofta återkommande social stressfaktor. Även arbetslöshet kan inräknas. Omvälvande livserfarenheter, såsom separationer, flytt och dödsfall kan också orsaka stress.
Psykiska stressorer
Att ständigt vara empatisk och visa medkänsla för andra kan vara väldigt stressande. Det var hos empatiska aktiva individer som arbetade med människor i psykisk nöd som begreppet utbränd först myntades. Yrken där medkänsla är en väsentlig del av arbetet kan därför betraktas som riskyrken för stressrelaterad sjuklighet. Ofta är det kvinnor som söker sig till dessa riskyrken.
I mina många möten med stressjuka kvinnor och män har bristen på egen omsorg under ett flertal år varit ett utmärkande drag i deras sjukhistoria.
Här finns ett stort behov av nytänkande såväl hos individen som hos många arbetsgivare så att denna, kanske den finaste av mänskliga egenskaper, bevaras och helst utvecklas.
Jag har som läkare under många år mött många stressade. Framför allt kvinnor men också män, som i allt för liten utsträckning visat omsorg om och kärlek till sig själva och nästan enbart ställt upp för alla andra under lång tid – en situation som inte är hållbar på sikt.
Det var orsaken till att jag bestämde mig för att göra meditationer där du övar upp din kärleksfulla vänlighet. De finns både som cd-skiva här och som ljudfiler här. Detta för att den som vill ska få möjlighet att uppleva skillnaden när man visar omsorg om och kärlek till sig själv.
(Update, sedan 2010 har Ola också utvecklat e-kursen Öka din självmedkänsla med samma syfte och skrivit boken “52 vägar till medkänsla” med ett kortare träningsprogram)
Hjärtliga hälsningar,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, och en av Sveriges ledande experter i mindfulness. Författare till böckerna Mindfulness i vardagen, 52 vägar till Mindfulness och 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra.
Jag blev sjuk i Utmattningssyndrom 2002 och försökte då få all information om Min sjukdom bl.a.via litteratur.Jag fann en helt underbar bok som Ola Schenström hade skrivit tillsammans med en präst.(Har tyvärr glömt hans namn!)Den genomsyrade en sådan Kunskap och inte minst Värme och Förståelse för Mig/Oss som fått denna diagnos!Det var många gånger “kylan träffade”Mig rakt i hjärtat när Jag berättade om Min situation och Jag förstod att “kunskap”är det enda som hjälper Människor att förstå!Senare kom Jag i kontakt med Ola Schenstöm och Mindfulness via tidningen Ps som gav alla prenumeranter en CD skiva med tre övningar i att träna sig i att vara “här och nu”.Jag började arb.träna efter 3 1/2 ärs sjukfrånvaro och är i arbete sen dess.Har dock fått gå ner i arb.tid från 100% till 80% pga mina “bakslag” då Min “sjukdom”gör sig påmind.I skrivande stund har Jag haft ännu ett bakslag men det blir längre mellan gångerna och NU blir det att ta in “Mindfulness”i vardagen igen!Tack!Kära Ola för Din generositet.