Mindfulness – ett komplement till terapi och antidepressiva

I veckan gör vi från Mindfulnesscenter ett utskick till ca 1200 vårdcentraler i Sverige där vi informerar om att MINDFULNESS ÄR ETT VÄRDEFULLT KOMPLEMENT till TERAPI och LÄKEMEDEL vid lätt till måttlig depression och ångest – enligt svensk forskning. Med utbildade instruktörer i mindfulness på vårdcentralerna skulle många fler patienter få den hjälp de idag saknar. Behandling kan med fördel ske i grupp vilket är kostnadseffektivt.

Allt fler i vårt land diagnostiseras ha depression så att idag tar cirka 1 160 000 (!) svenskar läkemedel mot depression – mer än 10% av den vuxna befolkningen. Det är en ökning med 360 000 sedan 2012 enligt en ny artikel i Dagens Nyheter. Vad är det som sker?

I första hand bör patienter med depression få terapi – enligt Socialstyrelsen. Det sker endast till liten del – cirka 20%. Det flesta (cirka 70%) får antidepressiva läkemedel som dessutom har tveksam effekt (inte mycket bättre än placebo – sockerpiller) vid lätt till måttlig depression och förstås en hel del biverkningar. Många får dessutom läkemedlet utskrivet under lång tid – år. I värsta fall utan kontroller. Att sluta med läkemedlet kan också ge så kallade utsättningssymptom.

En orsak till att fler inte får den hjälp de behöver är förstås att primärvården är underdimensionerad vad gäller läkare, psykologer psykoterapeuter och kuratorer. Så har det varit i decennier.

Orsakerna till att depressionsdiagnoser sätts ofta är många och komplexa. Mycket breda insatser behövs för att stoppa utvecklingen. Vad är alternativet? Ytterligare 360 000 som tar antidepressiva om tio år?

Mindfulness är ett enkelt och kostnadseffektivt verktyg som kan bidra i arbetet för att:
❤️‍🩹 Förebygga
❤️‍🩹 Behandla
❤️‍🩹 Rehabilitera
❤️‍🩹 Förhindra återfall
– vid lätt till måttlig depression, ångest, stress, utmattning med fler tillstånd.

👉🏻 Mindfulnessträning i grupp har i svensk välgjord forskning i primärvården visat sig vara lika bra som individuell behandling med KBT. Erfarenheten är idag stor i vården om dess positiva effekter. Dessutom får individen, genom träningen i mindfulness, med sig verktyg för att framgent hantera andra sjukdomstillstånd som långvarig sjukdom och smärta samt de utmaningar och kriser som vi alla möter i livet.

Det finns bara ett sätt att förstå vad mindfulness är och kan ge. Det är att prova själv. 

Kanske kan något av nedan alternativ passa dig?

🫶 Anmäl dig till en inspirerande heldag, online eller på plats, där du lär dig grunderna i vad mindfulness är och kan ge. Läs mer här >>

🎧 Börja träna med Här&Nu-programmet – Sveriges mest använda träningsprogram i mindfulness. Läs mer här >> 

🌻 Gå en grundkurs, fem tillfällen, helt online. Kursen ger dig verktyg att öka din närvaro i nuet och stilla ditt aktiva sinne. Läs mer här >>

🎓 Vill du utbilda andra i mindfulness? Gör som ca 3200 och utbilda dig till diplomerad mindfulnessinstruktör, online eller på plats. Läs mer här >>

ola

Hjärtliga hälsningar
Ola Schenström, läkare, författare, grundare av Mindfulnesscenter.

🏥 P.S. Fråga gärna på din vårdcentral om de erbjuder mindfulness nästa gång du är där – tillsammans kan vi göra skillnad.

Dela gärna eventet via Facebook och Linkedin nedan👇🏻

Mini Cart 0

Din varukorg är tom