Kan mindfulness bromsa åldrandet?

Att stress påverkar vår vardag är inget nytt. Men att även vårt åldrande påverkas är vi troligen inte lika medvetna om. Mindfulness är som stresshantering mer aktuell än någonsin.

2009 års tre Nobelpristagare i medicin har uppmärksammat att våra kromosomer och celler inte bara påverkas av tidens gång utan även av stress och depression. Tidigare studier har påvisat att mindfulness har såväl psykologiska som fysiska positiva effekter.

Elizabeth Blackburn, en av pristagarna, visar nu nya forskningsrön som talar för att mindfulnessträning har positiva effekter på kromosomerna (närmare bestämt telomererna) så att cellernas förmåga att dela sig bibehålls. Och att denna effekt sannolikt kan bromsa vårt åldrande!

Mindfulnessmeditation ökar medvetenheten om det innevarande ögonblicket vilket leder till positiva utvärderingar (cognitions) främst genom att:

  • öka medvetenheten om tankar som tankar (och att inte med automatik ryckas med av dem)
  • ge en känsla av kontroll(och minskat behov av att kontrollera) samt
  • ökad acceptans av känslor

Min egen reflektion är att mindfulness inte bara ger “år till livet” utan i högsta grad ger” liv till åren”.

Prova gärna själv och se vad du upptäcker.

Varma hälsningar,
Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen, 52 vägar till Mindfulness och 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra.

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom