Om en vän eller släkting vann låt säga 1000kr och oväntat erbjöd dig en femtiolapp skulle du ta emot den då? Det självklara och logiska svaret borde vara ”varför inte”? Men mänskligt beslutsfattande är inte alltid rationellt säger professor Read Montague som studerat frågan i sitt neurovetenskapliga lab i Virginia, USA.
Enligt forskning som genomförts under de senaste trettio åren skulle bara cirka en fjärdedel säga ”javisst, varför inte” medan resten skulle säga något i stil med ”det är inte rättvist – du har ju fått så mycket, varför ger du mig inte mer”? Många människor säger alltså hellre nej till ett tillskott än att acceptera något ”orättvist”.
Men i en grupp mindfulnessmeditatörer tar ungefär hälften emot vad som erbjuds! Forskarna har genom avbildning av hjärnan visat att meditatörerna inte lika lätt aktiverar de delar av hjärnan som är aktiva vid avståndstagande, misstro och när sociala normer överskrids.
Den här studien har just publicerats i aprilnumret av Frontiers in Decision Neuroscience
Den som är mindful använder sin förmåga att vara närvarande i ögonblicket bland annat genom att koncentrera sig på lyssna på vad som pågår i kroppen(så kallad interoception). Tricket är med andra ord att styra sin uppmärksamhet bort från ”tänk om” – situationer och i stället inrikta sig på att ta emot varje positivt tillskott – hur litet det än är.
Vad skulle inte den här acceptansen kunna bidra med i mellanmänsklig samvaro – på jobbet och hemma? Och se till var vi får en till vad vi inte får. Träning ger färdighet – och träna kan vi alla. Tio minuter per dag är bättre än ingenting och en bra början.
Allt gott,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen, 52 vägar till Mindfulness och 52 vägar till medkäsnla.