Prova på kroppscanning

För cirka ett år sedan medverkade jag i Malou von Sivers ”Efter tio” i TV4. När jag kom till studion fick jag reda på att vi skulle inleda programmet med en meditation men den skulle vara kort – högst två minuter! Förutom Malou deltog två nervösa kvinnor i medelåldern som skulle laga godis i rutan lite senare. Trots att kroppsscanningen var på bara två minuter hade den en påtagligt lugnade effekt på de två stressade kvinnorna.

Vid en kursdag i Stockholm häromdagen berättade Bengt Rundqvist att han spelat in den korta kroppsscanningen och skickande den sedan vänligen till mig. Så nu kan du pröva meditationen själv och se om den har effekt på dig?

Kroppscanning hittar du här >>

För dig som är ovan vid att meditera kan det vara svårt att hinna med i övningen. Det gör ingenting. För du kan träna upp förmågan att medvetet rikta din uppmärksamhet med träning. Just den egenskapen – att rikta uppmärksamheten medvetet är en central del i mindfulness. Särskilt i dag då vår uppmärksamhet splittras så lätt på grund av högt tempo, e-postmeddelanden, SMS, mobiler som ringer, och alla som vill ha vår uppmärksamhet av kommersiella eller andra skäl.

Mindfulnessträning börjar oftast med kroppsscanning. Det är dessutom den mest uppskattade av alla övningar då den är så avslappnande (för de flesta).

Eftersom sömnproblemen i vårt land har fördubblats under tio år och fyrdubblats hos den yngsta gruppen som SCB mäter (16-25-åringar). Finns det därför sannolikt många som kan ha glädje och nytta av kroppsscanning som ett komplement till och ibland kanske en ersättning för sömnmedel (som enbart är symtomlindrande).

Hjärtliga hälsningar,
Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.

3 svar på ”Prova på kroppscanning”

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom