Idag skriver Expressen om ny genforskning och om hur rubbning av tarmens bakterieflora till del kan förklara IBS, irriterad tarm som cirka 15% av svenskar drabbas av. Och att nya mediciner är på gång.
Flera studier har visat att också mindfulnessträning har positiva effekter vid irriterad tarm. Bland annat en studie från i somras som visade att av dem som tränade mindfulness uppvisade 38%-ig minskning av symptom, detta ska jämföras med bara 12% förbättring i kontrollgruppen.
Vi vet att stress påverkar vårt immunförsvar och att IBS symtom ofta försämras av stress. Många som börjar träna mindfulness uppger att bland det första de upptäcker är att de kan hantera sin stress bättre, minska sin oro och sova bättre.
Mindfulness är ett mycket bra komplement till mediciner och andra behandlingar, träningen kan dessutom göra att du behöver mindre doser av medicin. Detta gäller inte bara tarmsjukdomar utan gäller också för en mängd andra tillstånd och sjukdomar.
För mig som läkare är det viktigt att kunna ge patienter verktyg så att de själva kan ta ökad kontroll av sina besvär och i sina liv. Mindfulness är ett kraftfullt sådant verktyg.
Forskning visar på att även små doser mindfulnessträning, till och med så lite som 10 minuter om dagen, kan ha effekt. Prova själv – det är det enda sättet att se om mindfulness kan hjälpa dig. Det bästa är förstås att gå igenom ett träningsprogram som Här&Nu – dessutom är de forskningsbaserat (se studie 2018 och studie 2019) . Du tränar 20-30 minuter per dag. Se vad du upptäcker!
Hjärtliga hälsningar,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.
Jag är sjukgymnast och Mindfulnessinstruktör och har jobbat med patienter med oro, ångest, lättare/måttliga depressioner, övervikt och just IBS. Jag kunde se att de som verkligen var öppna för Mindfulness och regelbundet övar, mår så mycket bättre. De sover bättre, äter bättre och gör hälsosamma val i livet som ökar deras välmående och förbättrar deras upplevda hälsa. Vi kunde se minskade sjukskrivningar och en känsla av empowerment hos patienterna. Härligt att se!