De två vargarna…

Jag sörjer just nu att min mor Alexandra för en vecka sedan fått en stroke, är halvsidigt förlamad och inte kan tala. Samtidigt gläds jag åt beskedet, från en av mina vuxna tvillingsöner, att det ser ut som att jag skall bli farfar igen. Livet tar och livet ger. Mänskliga erfarenheter som vi alla på olika sätt delar.

Stunder som dessa påminner mig om hur viktig kärleken och medkänslan är för att ge oss mening och syfte i livet. Och hur viktigt det är att ta till vara på och odla sina relationer ögonblick för ögonblick – medan tid är.

Enligt en legend från Cherokeeindianerna har varje människa inom sig två vargar – en ond som rymmer rädsla och hat och en god som rymmer kärlek och frid. Frågan är vilken vi föder.

Hjärnforskning visar, i överensstämmelse med indianlegenden, att vår mänskliga hjärna är förprogrammerad både för att odla både kärlek och hat – för att närma oss varandra eller ta avstånd. Hjärnan är med andra ord i hög utsträckning ett relationsorgan. All erfarenhet i livet kan förknippas med relationer – relationen till oss själva, till andra och till livet som sådant.

Mindfulnessträning hjälper oss att närma oss varandra – stärka banden med oss själva, med andra och livet. I den stressfyllda värld de flesta av oss lever i behöver sannolikt förmågan att vara närvarande tränas extra och i högre grad än någonsin tidigare om vi skall bevara(och helst utveckla) vår mänsklighet.

Det bästa sättet att stärka de empatiska banden med oss själva och andra är att vara medvetna om vad som sker när det sker – d.v.s. i ögonblicket. Och att förstå ”det som är” på ett vis som är kopplat till vår förmåga till medkänsla och till ett större perspektiv än de egocentrerade – hur det är att vara människa.

Allt gott,
Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.

2 svar på ”De två vargarna…”

  1. Mycket intressant och läsvärt! Jag känner till den här legenden sedan tidigare. Precis så här är det ju. Så mycket vi kan lära oss genom mindfulness-det enklaste av allt som i dagens samhälle kan vara så svårt. Men övning ger verkligen färdighet. Jag sprider detta inlägg via min blogg (www.mindfulnessmamma.blogg.se)  så fler får läsa detta. mvh Jenny

  2. Jag använder mindfulness för grupper som blivit utförsäkrade från Försäkringskassan. Förutom de sjukdomar de har lider de också av mycket kraftiga stresspåslag pga detta. Många av dem har varit med om mycket svåra händelser i livet. Jag blir väldigt berörd när jag upptäcker att någon av dem plötsligt upptäcker att deras smärta minskar, att de hanterar sorg bättre etc. Vi är inte “bara” vårt lidande, vår sjukdom, vår sorg etc. Livet är inte orättvist eller rättvist, det bara är. Acceptans, Tack Ola för att du för ut denna kunskap, Så att vi andra kan ta stafettpinnen och fortsätta sprida ut detta. Till andra som i sin tur kan….mvh Christina

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom