En ny studie visar att när du är varm, vänlig och accepterar dig själv, kan dessa känslor sprida sig också till andra människor. Självmedkänsla är idag ett beprövat och forskningsbaserat sätt att öka välbefinnande och motståndskraft mitt i livets utmaningar.
Med självmedkänsla ger vi oss själva samma vänlighet och omsorg som vi skulle ge till en god vän. Självmedkänslan hjälper oss också att bli mer accepterande av andra människor som inte är som oss. Att vara vänlig mot oss själva, rapporterar studien, kan bredda vår tolerans mot andra – så länge självmedkänslan är rotad i vad som på engelska kallas ”common humanity” som kan översättas med ”vad det är att vara människa” eller ”vår mänskliga belägenhet”.
Ett sätt att göra denna del medveten är att, när vi har det svårt av olika slag i livet, tänka:
Alla människor har det svårt och jobbigt i livet på olika sätt. Just nu är det jag – och många andra.
Svårigheter och lidande i olika former är något som förenar oss människor – inte något som skiljer oss åt. Eget lidande kan med medkänsla öppna dörren för att förstå andras situation och lidande bättre. Människor som ser sig själva och sina misslyckanden och deras lidande som normala delar av mänsklig erfarenhet är mer benägna att ha medkänsla för andra. Känslan av att själv vara en del i en gemensam mänsklig erfarenhet är kopplad till mindre fördomar mot andra människor, enligt den aktuella forskningen.
Din självmedkänsla kan du träna upp. Självmedkänsla är nämligen att visa omsorg om sig själv och är inget egoistiskt. Den ökar, som sagt, också toleransen mot andra som inte är som oss. Dessutom minskar den fördomar. Med övning i mindfulness ökar vår självmedkänsla. Men den kan också tränas mer specifikt som vi gör i min kurs online: Öka din självmedkänsla.
I kursen utgår vi från övningar och en kort e-kurs som hör till boken “52 vägar till medkänsla” och vi träffas totalt sex gånger och tränar mellan träffarna. Låter detta som någonting för dig?
