SJÄLVKKRITIK – HINDER FÖR FÖRÄNDRING

Dem som är generellt självkritiska har mindre motivation till förändring och sämre självkontroll än dem som är mer förlåtande gentemot sig själva. Särskilt gäller det människor som försöker göra större förändringar som att gå ner i vikt, komma till rätta med missbruk, spel eller skjuter upp mycket till senare…

Kom ihåg att att självkritik aktiverar samma områden i hjärnan som hot och bestraffning. Vi blir inlåsta – “satta i fängelse”- av oss själva!

Vi faller lätt tillbaka till gamla vanor – de är “coping strategier” med vilka vi försöker hantera stress, inte känna oss dåliga, shoppar eller äter för mycket. Nästan allt som människor gör på det sättet,  är ett försök att må bättre – tillfälligt -och inte möta oron, stressen, ångesten…som finns just nu.

Det blir en ond cirkel där vi försöker rätta till situtionen med hjälp av de mekanismer som gjort att vi hamnat i den och som vi försöker ändra på …

Om du vill kultivera mer medkänsla kan du prova vår e-kurs Mindfulness och Medkänsla – med sig själv och andra.
Se vad du upptäcker!

Medkänsla med sig själv vid svårigheter hjälper oss att möta det som är svårt och därefter göra val som leder i önskad riktning MER OM HUR VI KAN VISA OSS SJÄLVA MEDKÄNSLA I KOMMANDE BLOGGAR.

Vänliga varma hälsningar,

Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.

 

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom