På dagens Idag-sida i Svenska Dagbladet finns en läsvärd, välskriven och intressant artikel om en ny bok ”Minnet – fram och tillbaka”. Läs gärna hela artikeln här!
Här talas om faktaminne – ”jag vet att”– minne – och färdighetsminne – ”jag vet hur” – minne. Och om att det tar lång tid att nöta in färdighetsminnet – ”ofta minst 10 000 timmar” för att citera författaren till boken, tillika neurologen Peter Wasling.
I sportsammanhang brukar man tala om att 10 000 timmars träning behövs för att nå olympisk nivå. När man började studier på hur meditation påverkar hjärnan började man undersökningarna på munkar som mediterat minst 10 000 timmar för att se om man kunde se några avvikelser från det genomsnittliga – vilket man också gjorde. Sedan har fortsatt forskning visat att träning under 8 veckor ger synliga positiva effekter på hjärnans funktion och struktur med ca 30 minuters träning per dag i genomsnitt. Ytterligare forskning ger vid handen att även 10 minuters träning per dag kan göra skillnad för att till exempel minska ångest och öka graden av medkänsla.
Lite träning är bättre än ingen! Särskilt om den upprepas dagligen…
I SvD-artikeln nämns också forskning som visar att vi människor tillbringar en stor del av vår tid med dagdrömmeri – ett grundläge som aktiveras när vi inte är fokuserade på en uppgift, eller njuter fullt ut som av mat, dryck, natur, musik och sex för att ta några exempel.
Också när vi mediterar, något som jag föredrar att kalla ”koncentrerad träning”, är det viktigt att träna på och vara fokuserad. Få har tid för längre meditationer. Särskilt idag när tiden är knapp och tålamodet lågt spelar därför kvaliteten i meditationen stor roll. Något som inte hittills tillräckligt undersökts i forskning.
Också under meditation är det lätt för de flesta att hamna i ”grundläget” och dagdrömmeri! Mycket av det som kallas meditation kan därför också hänföras till dagdrömmeri.
Receptet är: träna fokus, fokus, fokus såväl under meditation som i vardagslivet!
Vi har tagit fram ett enkelt kortprogram för 14 dagars träning. Vi har kallat det: Mindfulness – för fokus och energi. Mer information om detta program hittar du här!
Se för egen del hur fokuserad du är och hur din förmåga kan utvecklas på några veckor!
För tro inte på vad du läser! Prova själv! Se vad du upptäcker!
Vänliga hälsningar,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.