Bli mer mindful – ta tillbaka uppmärksamheten

Det finns många olika sätt att bli mer mindful. En orsak till motsatsen ”mindlessness” är allt som distraherar oss.

Idag splittras vår uppmärksamhet av fler ting än någonsin. Inte minst bidrar mobiltelefoner, e-post, högt tempo, allt mer information som vi skall filtrera och inte minst tävlar kommersiella intressen om vår uppmärksamhet i TV, tidningar och i det offentliga rummet.

Ett sätt att bli mer närvarande i nuet är att först lägga märke till vad som distraherar. Se när uppmärksamheten farit i väg från det jag håller på med till t.ex. en tanke som ”det kanske finns något nytt e-post svar eller Facebook meddelande” och INTE impulsivt genast öppna –e posten eller Facebooksidan utan i stället att ta tillbaka uppmärksamheten till det jag håller på med. Du kan träna på detta gång på gång. Och ju oftare du gör den här övningen desto bättre blir du på att se när uppmärksamheten far i väg och på att ta tillbaka den samt att behålla den där. Prova och se vad du upptäcker!

Allt gott!
Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.
 

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom