På ett sätt är det lätt att meditera. Utmaningen brukar vara att ta sig tiden. Du får ingen tid du måste TA dig den. Det kan ta lite tid att få in vanan. Det gör ingenting. Bara fortsätt. Och du kan alltid börja om… Här är några råd som brukar hjälpa.
👉🏻 Koppla din meditation till en rutin du redan har
Prova gärna, när du börjar, med olika tider/rutiner och se vilken tid som passar dig bäst: efter duschen, före frukost, före lunch, på eftermiddagen, innan du går hem från jobbet eller direkt när du kommer hem, eller någon annan tid? Det är oftast en fördel att göra din övning på morgonen före frukost– om det är möjligt. På morgonen har du mindre som distraherar och du har gjort meditationen för dagen.
👉🏻 Påminn dig om din avsikt – ditt varför?
1️⃣ Varför gör jag det här för min egen skull? ”För att minska stress och oro? Smärta? Bli lugnare, gladare, tryggare? Eller något annat?” Skriv gärna ner på en lapp som du har väl synlig hemma och på jobbet som påminner dig.
2️⃣ Varför gör jag det här för någon annans skull? ”För barnen, familjen, mina närstående, kunder, patienter, klienter, arbetskamrater, etc”
3️⃣ Ta fram dina bägge varför – flera gånger under dagen och inför meditation. Det förstärker din motivation och träning.
👉🏻 Tacka dig själv när du mediterat
Att ta dig tiden att meditera är en gåva till dig själv. Du visar dig själv omsorg och respekt vilket är bra både för dig själv och dem omkring dig. Säg helt enkelt bara tack till dig själv – varje gång du avslutat en meditation. Hur känns det?
👉🏻 Var alltid vänlig med dig själv – oavsett
När vi mediterar övar vi också på att vara vänliga och medkännande med oss själva- också när vi inte lyckas få till meditationen för dagen. Att vara snäll med sig själv ökar chansen att börja om nästa dag.
👉🏻 Du kan inte misslyckas
Det skall inte vara på något särskilt sätt när du mediterar. ”Det är som det är” är några ord som påminner oss om detta. Det är olika från gång till gång när vi övar. Det är OK när det är många tankar eller andra distraktioner eller på något att annat sätt. Då tränar vi på det som kommer upp och går tillbaka till meditationen. ”Så här är det just nu” och ”det kommer också att förändras…”
👉🏻 Ett enda medvetet andetag är bättre än inget
Om du inte får till din meditation för dagen – påminn dig om att hålla igång meditationen genom att ta en kort meditation på sängkanten innan du lägger dig. Du hinner alltid ta ett enda medvetet andetag – hela vägen IN och hela vägen UT, eller hur? Den här superkorta övningen påminner och hjälper din hjärna att hålla rutinen med meditation igång.
💌 Om du har frågor kan du alltid maila oss på info@mindfulnesscenter.se eller vill du lära dig grunderna i mindfulness tillsammans med andra? Då är vår introduktionsdag kanske något för dig?
Ta väl hand om dig själv, alltid!
Med vänlig hälsning, Ola Schenström, läkare, författare och grundade av Mindfulnesscenter 2007.
Dela enkelt inlägget på Facebook eller Linkedin här nedan.