Tips för att hjälpa ditt barn att minska sin stress

Då barns stress är ett aktuellt ämne vill jag gärna ge några förslag på vad vi som vuxna/föräldrar kan göra för att minska stressen för våra barn och ungdomar:

 • Den största gåva du kan ge ditt barn är du själv. Det betyder att du behöver arbeta med din självkännedom och din medvetenhet. Vi behöver vara grundade i ögonblicket för att dela vad som är bäst och djupast i oss.
 • Stanna upp ofta och fråga dig ”vad är det som pågår?” Och gör det särskilt vid de tillfällen då du känner dig osäker och bortkommen. Ge sen all uppmärksamhet på vad som sker nu i situationen, i dig och ditt barn, din familj. På så sätt kan du gå bortanför tänkandet och intuitivt veta vad du bör göra.
 • Ge ditt barn så mycket tid, närhet och beröring som du kan. Den kombinationen är såväl bekräftande som stressreducerande.
 • Ta väl hand om dig själv, och gör det med gott samvete. Var en förebild för dina barn och ungdomar. Att ta hand om sig själv är en förutsättning för att orka ta hand om andra hemma och på jobbet. Mycket försummat och tyvärr inte lätt för många. Men även små förändringar är bra!
 • Var medveten om dina förväntningar på ditt barn. Och försök se när dina förväntningar är i barnets intresse. Var medveten om hur du kommunicerar dessa förväntningar och hur de uppfattas.
 • Försök se världen från ditt barns perspektiv. Vad är det han eller hon möter just nu?
 • Försök föreställa dig hur du uppfattas och låter från ditt barns utgångspunkt – sätt att se.
 • Träna dig i att se på barnet som perfekt som det är. Acceptera dem när det är som svårast att göra det.
 • Sätt barnens behov framför dina egna så ofta du kan. Se sen om det inte finns en chans att ni bägge kan få era behov mötta.
 • Be om ursäkt när du har förrått ditt barn på något sätt. Ursäkter är helande och visa att du ser situationen klarare eller mer från ditt barns utgångspunkt.
 • Varje barn är speciellt. Varje barn har sina behov. Var och en ser på sitt sätt.
 • Lär dig leva med anspänning – spända förhållanden – utan att förlora din balans. Öva dig i att gå in i varje ögonblick utan att förändra någonting eller ha något speciellt resultat. Se vad som går att göra – om du är villig att lita på dina instinkter och intuition.
 • Träna barnet i att känna igen, sätta ord på och uttrycka känslor. Och få empati för dem. Empati FÖRST – eventuell korrigering sen.
 • Träna dig i att vara medveten om vad som pågår i dig(tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser) och runt i kring dig (vad du ser och hör).

De flesta av ovanstående punkter tränas bäst med hjälp av mindfulness (uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla). Vi har utvecklat övningar och program speciellt för barn för att stödja deras hälsa och utveckling. Kolla gärna in våra program för barn. Gå till mindfulnessövningar för 4-7 år här och för 8-12 år här. För dom lite äldre ungdomarna kan jag varmt rekommendera e-kursen Mindfulness och Medkänsla för stressade ungdomar som Beatrice Blidner har utformat.

Vi kan också värna om barns stress och psykiska hälsa genom att utbilda egna instruktörer i skolan, idrotten, föreningslivet osv. ett mål som ligger mig väldigt nära hjärtat.

Bäst med mindfulnessträning för både barn och vuxna

Barns stress är förstås i hög grad en spegling av vuxnas stress. Att sänka sin egen stress är därför angeläget som vuxen både för vår egen och våra barns skull. Var därför gärna varsam med dig själv. Prova därför gärna på vår e-kurs Mindfulness för stress för vuxna eller vårt Här&Nu program, Sveriges mest använda träningsprogram.

Ta väl hand om dig själv, alltid!

Hjärtliga hälsningar,
Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter 2007.

 

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom