Många jag möter säger att de inte kan ta sig tid att meditera hur gärna de än skulle vilja. De är redan för upptagna. Att meditera upplevs bara som ytterligare en börda.
Men är orsaken verkligen att de flesta är för upptagna? Vi gör alla någonting varje minut av dagen oavsett om vi är på jobbet eller hemma. Hur vi fyller våra dagar sker utifrån vad vi prioriterar. Naturligtvis bör vi lägga en del av vår tid på de saker som gör att vi får viktiga behov som mat, kläder, bostad, sjukvård fyllda. Och att våra barn mår bra och får en bra utbildning. De basala behoven bör förstås tillfredsställas först. Sedan har vi en mängd val.
Vad vi väljer att tillbringa vår tid med beror på vad vi värderar.
- Vad är det som verkligen är viktigt när vi fyllt de basala behoven?
- Vad är viktigt för dig?
- Nu och i framtiden?
- Din egen hälsa?
- Ditt välmående?
- Din omgivnings?
Du har redan levt ett antal decennier. Stanna gärna upp och fråga dig: Hur mycket tillfredsställelse har mitt liv gett mig så här långt?
Mycket, för att inte säga det mesta, av det som sker kan vi inte påverka. Det står utanför vår kontroll. Andra människor, i familjen, upptagna kollegor och främlingar gör som de vill utifrån sina egna idéer och mål. På samma sätt är det mycket litet vi kan göra för att kontrollera ekonomin, utrikespolitiken eller miljön. Vad kan vi kontrollera? Vad finns det som vi kan göra här och nu?
Är inte det första vi bör göra att välja våra prioriteringar på ett klokt och överlagt sätt? Och ta oss tid för det.
Överdriver vi inte ofta de positiva effekterna av våra tillfälliga, kortsiktiga och ofta automatiserade val i vardagen samtidigt som vi underskattar de oönskade och långsiktiga effekterna?
Min egen erfarenhet av att få till stånd meditationsträning regelbundet kräver att den nya ”vanan” prioriteras högst varje dag. Det är svårt att bryta med gamla vanor. Det kräver energi. Annars tar autoplioten över för den kräver ingen energi. Men innan det steget – klargör först vad din intention är med hur du vill leva ditt liv! Vad behöver du för att leva det livet? Vad behöver du utveckla? Kanske kan ökad uppmärksamhet och medvetenhet om vad som sker här och nu och om vilka prioriteringar som styr dig och dina val vara ett gott stöd – oavsett vad du väljer?
Vad tror du?
Varma hälsningar,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen, 52 vägar till Mindfulness och 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra.
Hej Ola,
härligt att få vara delaktig och se hur du prioriterar att sprida och informera om mindfulness genom att läsa om det på din hemsida. Jag håller med dig om att det finns sååå många fördelar med att träna på att leva i Nuet.
mvh Birgitta Sterner
Hej Birgitta,
Verkligen roligt att höra. Kommer just från ett samtal mellan Jon Kabat-Zinn
och Åsa Nilsonne i en fullsatt föreläsningssal på ABF.
Intresset så stort att samtalet fick dubbleras! Min mor fick också tillfälle
att träffa Jon och hans fru Myla. Mamma är 86år och har mediterat de senaste
3 åren med god effekt på oro, stress och hantering av smärta. Det är aldrig
för sent att börja för den som har ett öppet sinne och fortsätter att vara
nyfiken.
Den 4 maj 2010 18.15 skrev Disqus <>:
Hej Ola!
Undrar ofta varför jag prioriterar bort träning i mindfulness, känns som ett stort motstånd och kanske är det då det behövs bäst? Har tagit del av din cd, kärleksfull vänlighet till dig själv, där du säger att ibland kan träningen vara för jobbig och att man då kan göra saker man mår bra av istället. (för min del lyssna på musik, lösa korsord…) Det gör jag nu, och hör och häpna, Jag har börjat meditera igen! Inte regelbundet, än! Men jag känner att jag är på gång, sakta men säkert!