Nybörjares sinne

Inom mindfulnessträning framhåller vi olika attityder.

Den tredje attityden är vad vi kallas för att se på verkligheten med en nybörjares eller ett barns sinne. Det är en attityd som hjälper oss att se på verkligheten som den är och inte som vi vill tro eller önskar att den ser ut. En nybörjares sinne hjälper oss att se på varje ögonblick som unikt, så unikt som det i själva verket är. Just det här ögonblicket har aldrig inträffat tidigare och kommer inte inträffa igen.

”I en experts sinne finns det få möjligheter, medan det i en nybörjares sinne finns ett oändligt antal möjligheter”, skriver Suzuki Roshi, i sin bok Zen mind – beginners mind. Så varför inte inta denna attityd av att inte veta lite oftare? Det är en attityd som är nödvändig för varje forskare.

Vi kan se på mindfulness som ett laboratorium där du är både experimentet, datauppgifterna i försöket och forskaren som utför och tolkar. Våra idéer, åsikter och så kallade expertis kommer lätt i vägen för att ”veta att vi inte vet”.

Med en nybörjares sinne lär vi oss upprätthålla ett slags ”intelligent okunnighet”.

Allt gott,
Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen, 52 vägar till Mindfulness och 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra.

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom