OM AI OCH MENINGEN MED ATT VARA MÄNNISKA

Lyssnade du på Max Tegmarks sommarprat om Artificiell intelligens (AI) i veckan (1.8 2023)? Gör det gärna annars. Mycket intressant om AI´s för- och nackdelar samt risker ur ett initierat perspektiv.

Så här löd Max svar på frågan vad meningen med att vara människa är:

Det handlar inte om vår intelligens utan om vårt medvetande som jag definierar som vår subjektiva upplevelse… Min gissning är att dagens AI saknar något som liknar medvetenhet och känslor…

Inte nog med att subjektiva upplevelser är meningsfulla. Jag tycker att de är det enda som är meningsfullt. … Det allra första målet på vår önskelista för framtiden borde vara att behålla och expandera medvetandet i vårt kosmos, snarare än att utrota det. Och ändå har vi hakat upp oss, inte på vårt medvetande, utan på vår intelligens så till den milda grad att vi grundat vår identitet på den.

Max anser att vi borde byta ut vår identifikation med den intelligenta människan Homo Sapiens – mot – Homo Sentiens – den upplevande, kännande och medvetna människan.

Min kommentar:

Det är lätt att hålla med. Vår mänskliga medvetenhet om vad som sker i och runt oss är en stor och outvecklad resurs. Den behöver, som andra mänskliga förmågor, tränas för att utvecklas och successivt expandera från oss själva till vår närmiljö till den globala miljön. Insikten om att allt hör samman behöver spridas inte enbart till en välutbildad elit utan till en majoritet av jordens befolkning.

Det första steget är att börja med oss själva. Genom erfarenhetsbaserad träning i medveten närvaro blir vi medvetna om att vi inte är våra tankar, känslor eller fysiska förnimmelser. Vi har dem, de kommer och går, men vi är dem inte! Med ytterligare övning kan vi i stället för att identifiera oss med våra tankar, känslor och förnimmelser bli medvetna om den del av oss som observerar dessa tre delar- vår medvetenhet – och se på världen utifrån ett mer medvetet, brett och holistiskt perspektiv.

Häri ligger mitt hopp för vår arts framtid. Naivt säger säkert många. Men vad är alternativet?

Ola

Vänliga hälsningar,
Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter.

P.S. Under mer än 15 år av mitt liv ( på 80- och 90 talet) var jag mycket aktiv i arbetet att få bort kärnvapnen, bland annat som ordförande i Executive Committee i IPPNW – den internationella läkarrörelsen mot kärnvapen (Nobels fredspris 1985).

Ett nytt sätt att tänka fordras om mänskligheten skall överleva, myntade Albert Einstein (AE) tidigt.

(Se gärna filmen Oppenheimer, där AE finns med på ett hörn)

Det är hög tid att byta AE´s (eller var det så här han menade?) devis till:

En högre grad av medvetenhet behövs för att mänskligheten skall överleva?

Lyssna på Max Tegmarks sommarprat här >>

Mini Cart 0

Din varukorg är tom