Mindfulness hjälper vid tinnitus

Idag den 6 september skriver Dagens Nyheter en kort artikel om en ännu opublicerad studie om kopplingen mellan tinnitus och långvarig stress.

Studien har gjorts av forskare vid Karolinska Institutet och Stressforskningsintitutet och docent Dan Hasson menar att oddsen för att få tinnitus mer än fördubblas om man är emotionellt utmattad.

Mindfulnessträning vet vi minskar stress och framförallt så kan man om man drabbats av tinnitus ha stor nytta av mindfulnessträning.

Att leva med tinnitus har stora likheter med att leva med kronisk smärta. Man lever med en plåga som stör det dagliga livet. Detta leder till en stress som påverkar och till och med försämrar tinnitus.

Mindfulnessträning kan hjälpa till genom att träningen ökar medvetenheten om vad som går inom mig just nu, vad som pågår runt omkring. Genom att styra sin uppmärksamhet kan du få en känsla av kontroll vilket kan göra tillståndet mer uthärdligt. Du tränar även din acceptans, accepterar att det är som det är, och genom det kan du lättare släppa taget och låta bli att älta och grubbla kring din tinnitus.

 

Gustav Olausson, Hälsopedagog, Onsalahalvön säger:

“Jag vaknade en morgon och hörde att det pep i örat och det pipet finns från den dagen alltid där. Från början kände jag mig oerhört frustrerad och tänkte – Varför, när ska pipet försvinna!

Jag har testat alla möjliga vägar, från att kolla käken till att ta akupuntur hos sjukgymnast utan större skillnad.

Först när jag kom i kontakt med mindfulness fck jag ett verktyg som hjälper mig. Min tinnitus i sig har inte påverkats men jag lider inte av den på samma sätt. Mindfulnessträningen har ökat min acceptans, upplevelsen av störningen är mindre. Genom att jag nu kan låta bli att oroa mig så har jag fått mycket bättre livskvalitet.”

 

Vi rekommenderar att du testar Här&Nu, Sveriges mest använda träningsprogram inom mindfulness.

Och kom ihåg, att hur träningen än går, så var snäll och varsam med dig själv.

Hjärtliga hälsningar,
Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.

1 svar på ”Mindfulness hjälper vid tinnitus”

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom