Vanligt efter stroke och hjärnskador
Efter såväl stroke som efter traumatiska hjärnskador är hjärntrötthet vanligt. Cirka 25-30 % får långvariga besvär. Det verkar inte finnas något samband med hjärnskadans storlek och hjärntrötthet. Det innebär att till exempel även små hjärnskakningar kan ge symtom som dem som beskrivs nedan.
Ungefär 50 000 personer i Sverige drabbas varje år av stroke och traumatiska hjärnskador.
Symtom på hjärntrötthet
Personer som drabbas av hjärntrötthet känner sig:
– energilösa
– har koncentrationssvårigheter
– blir snabbt uttröttbara
– bearbetar information långsamt (känner sig ”trögtänkta”)
– återhämtar sig långsamt
– far illa av många intryck
– blir ofta lättirriterade, snedtänder
– är ljus- och ljudkänsliga
– är stresskänsliga
– har ofta sömnstörningar
– ofta nedstämda
Att drabbas av hjärntrötthet är med andra ord jobbigt att leva med. Ofta påverkas också relationen till omgivningen negativt, såväl hemma som på jobbet.
Sämre användning av energin
Hjärnan jobbar mindre energieffektivt – ”läcker energi” – jämfört med tidigare – vilket innebär att energin snabbare tar slut. . På magnetröntgen har man kunnat se att större delar av hjärnan än tidigare används så att säga ”i onödan”. Dessutom tar det längre tid att fylla på med energi igen. Återhämtningen är försämrad.
Mikroinflammation orsak?
En teori som forskarna har idag är att orsaken kan vara en mikroinflammation i hjärnans stödjeceller. En inflammation som hjärnan har svårt att reglera.
Mindfulnessträning kan hjälpa
Mindfulnessträning kan minska tröttheten och förbättra neuropsykologiska test visar forskning från Sahlgrenska akademin som leds av professor Lars Rönnbäck. Ett åttaveckors träningsprogram MBSR(Mindfulnessbaserad stress reduktion) har använts. Det är ett program med veckoträffar 2,5 timmar per gång under instruktörs ledning. Deltagaren tränar hemma 45-60 minuter per dag. Detta är den första studien i sitt slag och är förstås lovande.
Nya möjligheter att få hjälp via dator/smartphone
De flesta med stroke och traumatiska hjärnskador i vårt land har inte tillgång till MBSR och kommer inte att ha det under överskådlig tid. För den som är intresserad och vill pröva kan vi på Mindfulnesscenter erbjuda ett par alternativ:
- Här&Nu programmet med CD, faktahäfte och träningsdagbok. Bygger på MBSR men övningarna är på cirka 20 minuter per dag. Här&Nu programmet är Sveriges mest använda program i mindfulnessträning.
- Grundkursen i mindfulness via internet(smartphone, dator, surfplatta). Kursen är självinstruerande. Övningarna är på 10 minuter 1-2ggr per dag. Programmet kan genomföras med eller utan instruktör.
Den som är intresserad av coachning individuellt eller i grupp kan kolla här.
Allt du behöver göra är att:
Ta dig tiden – ca 20 minuter per dag – och bara lyssna på övningarna! Inga förkunskaper behövs.
Se vad du upptäcker! Från gång till gång…
Bästa hälsningar,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.