Hur medveten är du om de val du gör under en dag? Hur bidrar dina val till din splittring? Hur ofta kollar du till exempel din mail? Facebook? Twitter? SMS? mm?
Hoppandet mellan olika distraktioner suger energi – ”uppmärksamhetsenergi”. Vår förmåga att vara fullt uppmärksamma är begränsad till 2-3 timmar per dag. Det är då vi skall göra det som är jobbigt, kräver något av oss och inte läcka denna energi på distraktioner och hoppandet från det ena till det andra
De flesta av de val vi gör är vi inte ens medvetna om. De sker omedvetet – på autopilot. Och ju mer distraherade och stressade vi är desto fler impulser kommer att styra våra val. Vi blir bra på att distrahera oss och fastnar lättare och lättare i distraktioner. Vi blir ineffektiva och gör mindre av det vi föresatt oss såväl hemma som på jobbet. Impulserna gör att vi söker omedelbar tillfredsställelse. Exempel på det är till exempel att hela tiden kolla e-post, sms, FB etc. Vår energi slukas av impulserna på bekostnad av långsiktiga och viktigare livsmål.
Ett första steg för att bli mindre impulsstyrd och göra fler medvetna val är att STANNA UPP så fort du kommer på att du står inför ett INFÖR ett VAL som att:
– När det ringer på mobilen- skall jag svara eller inte?
– SMS:et plingar – skall jag kolla det eller inte?
– När du tänker – ”hur många har gillat min senaste uppdatering?”
– När någon ber dig om något och du är upptagen med något annat- skall jag be att få komma tillbaka senare? Eller skall jag ge personen min uppmärksamhet nu?
– ETC…
Anteckna gärna – t.ex. med ett streck på ett papper- varje gång du går in på mailen, Facebook, messar eller kollar sms.
Lägg särskilt märke till dina inre impulser att öppna mobilen för att titta på SMS, FB., mail, …
Kolla sedan i slutet av dagen hur många gånger du gjort ett val. Reflektera sedan över dina val och vad du observerat.
Ett mer radikalt grepp är att stänga av telefon när du behöver fokusera och bara svara på mail till exempel två gånger om dagen på avsatt tid.
Hjärnan fungerar bäst – särskilt vid mer kvalificerade uppgifter – när den får rikta uppmärksamheten åt en sak i taget – full ut. Du får mer gjort och du mår bättre(åtminstone när du kommit så långt att du inte får ångest av att inte titta – och brutit ditt beroende)
Hur det än går för dig – var snäll och förlåtande mot dig själv! Det förhållningssättet underlättar beteendeförändring på längre sikt. Det förhållningssättet är också en del av mindfulness som jag återkommer till i nästa blogg om hur vi kan använda hjärnan bättre.
Om du är nyfiken på att lära dig mer om detta förhållningssätt och mindfulness så rekommenderar jag varmt vår Grundkurs i Mindfulness.
Hjärtliga hälsningar,
Ola
Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.