Närvaro, nyfikenhet och njutning i julestressen?

Hemma märks det att julen närmar sig. Varje dag, sedan några veckor, frågar Bella och Max (5.5år) otåligt – ”får vi inte öppna första luckan i adventskalendern snart?”. Och snart är det äntligen dags – bara ett par dagar kvar till advent. För att minska min egen(och familjens) stress inför julen har jag börjat meditera lite extra och lite oftare under dagen. Korta meditationer gör skillnad. Och ibland sitter Bella och Max en stund med mig och ”mediterar”.

Våra relationer med nära och kära är för de flesta de viktigaste av allt. Relationer behöver vårdas. Så här i juletid träffar vi kanske släkt och vänner för att umgås. Ett råd från oss är att inte ha så stora förväntningar på hur allt och alla skall vara. Försök att njuta av det som är just nu! Och släpp gärna det som inte är perfekt.
Lyssna på barn, föräldrar, släkt och vänner med nyfikenhet och se vad du upptäcker! Obs! ”bara lyssna” – du behöver inte ens kommentera. Fullständig närvaro är en gåva. Kan du själv känna skillnad på en person som är närvarande med dig eller inte?
Njut gärna av en stunds lugn musik. Och smaka på julglöggen och av julbordet som om det var första gången.

Nu är det dags för mig att börja förbereda pyntningen inför första advent tillsammans med våra två ivriga hjälpare som redan har sina egna bestämda uppfattningar om hur det skall vara…

Jag hoppas att mindfulnessträningen kan hjälpa dig genom att ge en liten dos av jul-lugn!

Allt gott från Lomma

– Ola

ola_ny

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, författare till boken Mindfulness i vardagen.

P.S. Gilla oss gärna på Facebook, vår snabba kanal för nyheter, ca 4 600 gör det redan!

 

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom