Rekordmånga sjukskrivningar pga stress – dags för mindfulness

Mindfulness minskar stress – se kommentar i slutet

Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Innan millennieskiftet var sjukskrivning på grund av sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ont i rygg eller nacke, vanligast vid längre sjukfall.

I det nya arbetslivet har kvinnor betydligt högre sjukfrånvaro än män och vissa branscher är mer drabbade än andra. Samtidigt är forskningen tydlig med att arbetsmiljö är den viktigaste faktorn bakom utvecklingen. Förra veckan släppte Försäkringskassan rapporten Från ryggont till utmattning, det första numret i den årligt återkommande serien Försäkringskassans lägesrapport – psykisk ohälsa i dagens arbetsliv.

 

sjukskrivningar

 

Kända orsaker – strukturella problem i kvinnodominerade branscher

Det är väl belagt inom forskning att det främst är dålig arbetsmiljö som orsakar stressrelaterad sjukfrånvaro och en viktig förklaring till hög sjukfrånvaro inom vård, skola och omsorg är en obalans mellan krav och resurser.

– Om arbetsmiljön präglas av höga eller ökande krav som inte balanseras med tillräckliga resurser, exempelvis kontroll över den egna arbetssituationen och socialt stöd, eller erkännande och uppskattning, så ökar risken för stressrelaterad sjukskrivning kraftigt, säger Ulrik Lidwall.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR >>

streck

En kort kommentar från mig:

citat

Inte minst bidrar mindfulness till att ta till vara och stärka individens och därigenom arbetsplatsens resurser. Förhållningssättet minskar reaktivitet, ökar engagemang och kontroll i den egna arbetssituationen. Vidare förbättrar mindfulness kommunikation, relationer, gemenskap och resiliens och självfallet spelar förstås ett medkännande ledarskap, på alla nivåer, en stor roll liksom likaså att tillföra mer resurser där det behövs.

Mindfulness borde införas brett i svenskt arbetsliv för att vända utvecklingen. Särskilt gäller det i kvinnodominerade yrken. Ledare behöver utbildas och få erfarenhet av vad mindfulness är och kan ge.

ola schenström

Dr. Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter.

signatur

streck

Är du nyfiken på hur mindfulness kan hjälpa dig och kanske t.o.m. hela din arbetsplats?

Här nedan kan du läsa mer om alltifrån forskning om medkännande ledare till hur du själv kan börja träna mindfulness👇🏻

👉🏻  Empati och medkänsla hos ledare: 

Empati/medkänsla är den viktigaste ledarskapsförmågan enligt färsk forskning refererad i affärstidningen FORBES. I februari skrev jag ett viralt inlägg på Linkedin om det medkännande ledarskapet med hänvisning till Forbes forskning.
Läs gärna inlägget här >>

👉🏻  Forskning visar:

Här kan du läsa mer om de vetenskapliga studier som vi på Mindfulnesscenter bidragit till och vilka e-kurser och träningsprogram som använts. Som ingen annan svensk utbildare har vi svensk forskning som stöd för vad vi erbjuder. På Mindfulnesscenter sätter vi stort värde i att våra e-kurser och utbildningar håller hög kvalitet och utvärderas i forskning. Vissa av artiklarna har även publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter.
Läs mer här >>

👉🏻 Hur kan vi implementera mindfulness på min arbetsplats?

Medarbetare som mår bra gör ett bättre jobb. De stannar också kvar längre på arbetsplatser som arbetar för att öka välmående. Med hjälp av mindfulness kan medarbetare få större tillgång till sina resurser och utveckla dem. Vi på Mindfulnesscenter har lång erfarenhet och hjälper till att integrera mindfulness på din arbetsplats.
Läs mer om hur här >>

👉🏻  Börja med dig själv:

Allt börjar med dig själv, eller hur? Genom regelbunden träning i mindfulness så kommer du att märka skillnad, så varför inte börja träna direkt, redan idag? Välj en ljudfil eller en e-kurs (träningsprogram) nedan och börja redan NU.
Börja träna själv här >>

Att träna upp medkänsla med dig själv lindrar och förebygger stressrelaterad utmattning. Därför rekommenderar jag dig också att läsa mer lite om min kurs online som startar den 24:e januari 2024. Läs mer och boka här >>

Dela via Facebook och Linkedin nedan👇🏻

Mini Cart 0

Din varukorg är tom