En ny vårdutbildning med fokus på kroppsbaserade metoder inkl. mindfulness 🏥

En ettårig utbildning på yrkeshögskolan i Säter ska ge undersköterskor med arbetslivserfarenhet möjlighet att utbilda sig till specialistundersköterska – med fokus på mindfulness och andningsövningar.

— Det här är metoder som bygger på forskningsfront. Det baserar sig på studier som kommer frekvent nu, säger utbildningsledare Anne-Marie Ställ på Dahlander kunskapscentrum.

Utbildningen har ett holistiskt förhållningssätt och fokuserar på kunskap om kroppsbaserade metoder som akupunktur, yoga, mindfulness och andningsövningar med inriktning mot psykiatrin. Metoderna har visat sig vara effektiva när det gäller ett flertal psykiatriska diagnoser och i utbildningen ligger fokus på att hantera traumatisk stress. Utbildningen betonar även vikten av att hantera impulskontroll, speciellt för personer med ADHD.

Utbildningen är inriktad mot en komplex vårdmiljö där patienterna ofta lider av flera diagnoser samtidigt och där vissa kan vara potentiellt våldsamma. Därför är det viktigt att de färdigutbildade specialistundersköterskorna har en djupare kompetens inom psykiatri och kroppsbaserade metoder.

Läs hela artikeln här: https://www.siljannews.se/sater/forst-i-sverige-nu-startar-unik-vardutbildning-i-sater-vi-sticker-ut-hakan-och-vagar 

 

Min kommentar: Det är mycket glädjande att man i Säter tagit in mindfulness i utbildningen som undersköterska. Mindfulness (medveten närvaro) borde vara en integrerad del i all vårdutbildning såväl för att hantera stress och svåra situationer för vårdpersonal som för att ge patienter verktyg att hantera sin sjukdom. Rätt använd skulle mindfulness i vården minska mycket onödigt lidande och bidra till ett bättre utnyttjande av vårdens resurser.

🎧 Här&Nu-programmet som jag satte samman 2005 är idag det mest använda i svensk sjukvård enligt en studie från Karolinska institutet och är även idag evidensbaserat. Läs mer om Här & Nu och/börja träna med det här >>

 

ola schenström

Ta väl hand om dig och kanske vi ses på någon av våra kurser eller utbildningar här framöver?
Dr. Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter.

signatur

Dela via Facebook och Linkedin nedan👇🏻

Mini Cart 0

Din varukorg är tom