Mindfulness kan leda till förbättrad hjärnfunktion 🧠

I en nyligen publicerad artikel i Psychology Today visar psykologiprofessorn Barbara Blatchley, stödd av ett antal forskningsartiklar, hur mindfulness och uppmärksamhetsträning kan gynna kognition och hur det kan leda till förbättrad hjärnbearbetning.

De viktigaste punkterna som hon tar upp i artikeln:

🧠 Regelbunden träning och hjärnförändringar: Regelbunden träning i att fokusera uppmärksamheten, som vi gör i mindfulness-meditationen, kan leda till långsiktiga förändringar i hjärnans funktion.

🧠 Effektiviteten av mindfulnessträning: Mindfulnessträning, speciellt träning av uppmärksamheten genom meditation, har visat sig vara mer effektiv än andra typer av träning för ökad koncentration.

🧠 Förbättringar i prestationsförmåga: Deltagare i mindfulness-meditationsgruppen visade betydande förbättringar i prestanda på en varaktig uppmärksamhetsuppgift efter sex månaders träning.

🧠 Jämförelse med datorspel: Mindfulness-meditationsgruppen visade dessa förbättringar, medan en grupp som fick icke-mindfulness-baserad träning för att fokusera uppmärksamhet genom datorspel inte uppvisade samma förändringar.

 

SLUTSATS: Forskarna föreslår att den regelbundna träningen i att medvetet fokusera din uppmärksamhet inte bara förbättrar effektiviteten i visuell bearbetning utan också kan förbättra fysiska anslutningar i hjärnan, vilket gör den bättre kapabel att bearbeta information effektivt.

Läs hela artikeln med referenser här: https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-are-the-chances/202306/how-mindfulness-and-focusing-attention-can-benefit-cognition

 

ola schenström

Ta väl hand om dig och kanske vi ses på någon av våra kurser eller utbildningar här framöver?
Dr. Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter.

signatur

Dela via Facebook och Linkedin nedan👇🏻

Mini Cart 0

Din varukorg är tom