Mindfulness kan ha effekt vid astma enligt färsk forskning.

Astma är en kronisk sjukdom som kännetecknas av inflammation i luftrören, obstruktion vid utandningen och en ökad retbarhet (hyperreaktivitet). Cirka 800 000 svenskar beräknas ha astma idag och besvären blir ofta värre vid stress.
I denna studie jämfördes astmatiker som fick mindfulness (MBSR) under 8 veckor med en grupp på väntelista.
– 32% blev bättre i mindfulnessgruppen och bara 13 % i väntelistegruppen.
– Effekten höll i sig fyra månader.
Mindfulnessträning kan alltså vara ett värdefullt komplement till annan behandling för en stor grupp astmapatienter, särskilt vid stress.

Med intensiv träning i fyra veckor (2-3 gånger om dagen) i att ta hand om mig själv försvann min astma. Jag har slutat helt med min astmamedicin.
– Marita Surell, utbildad mindfulnessinstruktör 2022
Orden ovan är Marita Surells efter att hon utbildat sig till mindfulnessinstruktör Steg 1 hos oss på Mindfulnesscenter. Se hela inlägget på Linkedin här där vi får ta del av fler effekter som Marita upplever med mindfulnessträningen.
Kom ihåg att dosen träning och regelbundenheten i träningen spelar sannolikt stor roll ❗️
Vill du prova att träna mindfulness – rekommenderar vi att du börjar med vår onlinekurs Mindfulness vid stress 10 min per dag.
För övrigt anser jag att mindfulnessträning bör erbjudas brett i vården för många olika patientgrupper som ett värdefullt komplement till annan behandling – astmadrabbade är bara en grupp.
Vad anser du?

Har du egna erfarenheter?

 

Allt gott och ta väl hand om dig – alltid!

Ola Schenström, allmänläkare, grundare av Mindfulnesscenter 2007 och författare.

Mini Cart 0

Din varukorg är tom