Vilka förmågor påverkar vår mentala hälsa mest och varför fungerar terapi? 🤎

Den viktigaste delen är psykologisk flexibilitet och färdigheter i mindfulness skriver Steven C. Hayes, Ph.D. i sitt blogginlägg i Psychology Today. Detta enligt en mycket stor genomgång av ca. 55 000 artiklar som publicerats i Behaviour Research and Therapy. 

Tre förmågor för psykologisk flexibilitet
Psykologisk flexibilitet är den enskilt vanligaste färdigheten av betydelse för din mentala hälsa och känslomässiga välbefinnande. Oavsett om du lider av ångest, depression, missbruk eller har någon annan form av psykiska besvär hjälper psykologisk flexibilitet dig att hantera dessa problem mer effektivt. Psykologisk flexibilitet består av tre delar:

1. MEDVETENHET
Den första förmågan är medvetenhet. Det betyder att du märker vad som händer i nuet, i dig och i omgivningen: Vilka tankar dyker upp? Vilka känslor? Och vilka andra förnimmelser kan du märka i din kropp?

Det betyder att du inte är dina tankar eller känslor utan mer är en observatör av dem. Du har känslor och tankar – de kommer och går.  Du är dem inte. “Nuet” kan inte upplevas med ord. Nuet, med de känslor, tankar och fysiska förnimmelser som kommer och går, behöver erfaras uppmärksamt och medvetet. Mindfulnessträning underlättar detta kraftfullt.

2. ÖPPENHET
Den andra förmågan är öppenhet. Det innebär att tillåta svåra tankar och smärtsamma känslor – vara precis som de är, utan att de nödvändigtvis behöver förändras på något sätt eller i någon form innan du kan gå vidare mot den typ av liv du vill leva. Öppenhet är en viktig attityd i mindfulnessträning

3. ENGAGERA DIG I VAD SOM ÄR VIKTIGT FÖR DIG
Den tredje förmågan i psykologisk flexibilitet är engagemang i det du vet är viktigt för dig och att du tar steg i den riktningen. Det innebär att vara i kontakt med syftet i det du engagerar dig i – på kort och lång sikt. Ytterst – hur du lever ditt livs syfte. Du väljer själv.

Psykologisk flexibilitet och mindfulness är inte de enda processerna som är viktiga för att skapa mental hälsa, men de är de mest betydelsefulla. En annan mycket viktig faktor är, enligt övertygande forskning, kvaliteten i relationen klient – terapeut, sedd ur klientens perspektiv.

Läs hela blogginlägget från Steven C. Hayes Ph.D. här >>

 

Mina kommentarer: 
De tre förmågorna som utgör psykologisk flexibilitet tränas specifikt och tillsammans vid regelbunden övning i mindfulness.

👧🏻 👦🏻 Den stora PSYSKISKA OHÄLSA vi ser idag och som gått ner så i åldrarna kan inte vårdas bort. Den måste börja FÖREBYGGAS TIDIGT – redan i förskola/skola på barnets nivå. Inför mindfulness i skolan. Vi på Mindfulnesscenter har lång erfarenhet kan hjälpa er med detta. Läs mer om hur här >>

💼 Inför mindfulness på våra ARBETSPLATSER och i LEDARSKAP. Bra för individen, organisationen och samhället. 10 minuter per dag gör skillnad. Bör vara frivilligt. Kostnadseffektivt. Även här kan vi hjälpa till på olika sätt. Varför inte börja med en inspirationsföreläsning ute på er arbetsplats? Läs mer här >>

🎓 UTBILDA psykologer, kuratorer och andra psykoterapeuter i mindfulness. Alltför få har den nödvändiga egna träningen som grund för att kunna använda mindfulness effektivt tillsammans med klient. Även här har vi lång erfarenhet och har utbildat massor av psykologer i mindfulness. Är du själv psykolog och är nyfiken? Läs mer om vår instruktörsutbilning här >>

Ta väl hand om dig själv – alltid!
Med vänlig hälsning, Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter.

Dela gärna inlägget via Facebook och Linkedin om du vill. 

Mini Cart 0

Din varukorg är tom