Fem viktiga punkter från Jon Kabat-Zinn 5️⃣

Jon Kabat-Zinn, ledande forskare, professor emeritus och mindfulnesslärare, började med mindfulness baserad stressreduktion (MBSR) 1979 på ett universitetssjukhus utanför Boston. I den här intervjun beskriver han i fem punkter utvecklingen och nuläget 45 år senare:

1️⃣ Den utbredda användningen av mindfulness är “radikal bortom alla föreställningar”

2️⃣ Mindfulness hjälper oss att få kontakt med oss själva och andra

3️⃣ I vår teknikdrivna värld är den stora risken att “du hamnar långt ifrån dig själv”

4️⃣ Bli vän med ditt sinne och du kanske upptäcker att “det är mer rätt med dig än som är fel”

5️⃣ Själva livet är meditationsövningen

Läs hela artikeln/intervjun här: https://www.npr.org/sections/health-shots/2024/03/10/1236802998/mindfulness-mbsr-jon-kabat-zinn-public-health

 

Min kommentar: Arbetet med mindfulness är ett inre arbete med att odla medvetenhet ögonblick för ögonblick och uppmärksamma men inte identifiera dig med dina tankar, känslor och kroppsliga förnimmelser.

 

citat
Låt medvetenhet också vara ditt standardläge – ögonblick för ögonblick!

 – Ola Schenström, 2024

Uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla är tre viktiga delar som vi övar i mindfulnessträning och det finns bara ett sätt att förstå vad mindfulness (medveten närvaro) är och kan ge – att öva regelbundet själv. Jon Kabat-Zinn har varit en av mina mindfulnesslärare och han har också skrivit förordet till min bok Mindfulness i vardagen (2007).

 

🎧 Vill du börja träna?
Då rekommenderar vi Här&Nu programmet som undertecknad sammanställde 2005 som bygger helt på MBSR/MBKT och är idag Sveriges mest använda träningsprogram i mindfulness. Övningarna är på ca 20 minuter och vi har god svensk forskning programmet. Du kan prova gratis i 14 dagar för att sedan betala 75kr/månad eller betala 890kr direkt och få obegränsad tillgång till hela programmet.

Läs mer om Här&Nu här >>

ola schenström

Ta väl hand om dig så hoppas jag att vi ses snart,
Dr. Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter.

signatur

Dela via Facebook och Linkedin nedan👇🏻

Mini Cart 0

Din varukorg är tom