Att bryta invanda beteenden

Hej,

Vi fick besök på kontoret av en gammal kollega. Jätteroligt!! Vi har jobbat tillsammans och utvecklat ledare i olika organisationer. Det blev ett kärt återseende.  Vi var snabbt igång och ritade på whiteboarden massor med skisser och idéer. Precis som det var förr. Så kom frågan om hur Mindfulness och den formen av träning skulle kunna passa in i ett ledarutvecklingsprogram.  YES!

Här kan du se en av de modeller som vi ritade och resonerade kring. Kanske kan den hjälpa till att förklara vilka effekter som mindfulnessträning kan ge i ledarskapet.

Vi kan kalla den ”Att bryta invanda beteenden”

alans/harmoni

När en ledare upplever låg stress kan han/hon känna sig tillfreds, i harmoni och balans. Det finns tid till eftertanke och grundade beslut.  När press och stress ökar så kan det beskrivas som att öppenheten och den stora tratten (möjligheterna) känns trängre, smalare och vidvinkeln blir dold. Förmågan att göra egna medvetna val minskar och du känner dig mer och mer trängd i olika situationer. Kanske ökar irritation och frustration. Det här kan pågå ganska länge och du hittar inget sätt att ta dig ur situationen eller du kanske inte heller är medveten om hur du agerar utan bara går på………

Till slut agerar du kanske helt och fullt på autopilot och beteendet blir väldigt reaktivt. Förmågan att lyfta blicken och göra medvetna val har minskat. Vi kan kalla det för inlärd hjälplöshet eller att vara ett offer för omständigheter. Du orkar helt enkelt inte. Har inte tillgång till de resurserna hos dig själv. Du behöver bryta ett invant mönster. Det är här Mindfulnessträningen kommer in. För att ta tillbaka kommandot i dig själv. Öka din återhämtning, öka förmågan att fokusera på det som är väsentligt. Göra fler och bättre medvetna val i en riktning som för både dig som ledare och dina medarbetare i rätt riktning.

Förhoppningsvis så får vi se fler inslag av mindfulnessträning inbyggt i ledarutvecklingsprogram i framtiden.

Med varma hälsningar

/Susanne

Susanne Sahlen-NybergSusanne Sahlén Nyberg är organisationskonsult, ledarutvecklare samt Mindfulnessinstruktör Steg1 och Steg2.

 

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom