Hej hej,
Det är nu 10 år sedan jag första gången kom i kontakt med en av övningarna som används inom mindfulness. Det var i samband med en yogaklass och övningen kallades yoga nidra (liknar övningen som heter ”kroppskanning” inom mindfulness). Efter de fysiska övningarna i kundalini yogan som jag hade fått prova på var den här övningen rena rama himmelriket och jag upptäckte att jag har så mycket att utforska inom mig. Mina tankar och känslor och min kropp talade till mig i ett konstant flöde, i ett virrvarr.
Den här två timmars yogan varje vecka blev något som jag kom att längta till. Känslan efter att ha gått igenom hela kroppen både fysiskt och även mentalt kändes lite av att vara på nytt född eller kort och gott återhämtad.
När jag senare kom i kontakt med Mindfulness genom Dr Ola Schenström blev jag överlycklig eftersom det visade sig att det som jag kände och tränade på yogan kan jag träna själv hemma, dagligen. Det här var min start på min mindfulnessresa.
Idag är jag utbildad mindfulnessinstruktör steg 1 & 2s och en av mina arbetsuppgifter är att undervisa och lära ut mindfulness till andra. Detta gör jag främst via vårt virtuella klassrum på nätet via vilket jag har träffat hundratals personer från Ystad i söder till Haparanda i norr.
Det är för mig alltid lika utvecklande, i varje möte och varje ny grupp jag har. Bara tanken på uttrycket att ”vi blir aldrig riktigt fullärda” är vad som gör det här jobbet så spännande, för det stämmer in så väl.
När jag möter en ny grupp frågar jag alltid om varje deltagares avsikt att delta i kursen och det kan vara allt från minskad stress, minskad oro men även att hitta mer glädje i livet. Oavsett vad man har för intention med att delta och lära sig detta som jag kallar det ”Värdefullt självhjälpsverktyg” så har man allt att vinna. För vad kan vara bättre än att öka sina insikter om sig själv? Hur man mår, vad man känner och vad man själv allra mest önskar och vill?
Med mindfulnessträningen kan man öka förmågan att göra fler medvetna val, dagligen, små som stora, för ökat välmående. Att öka sina insikter om vad man jag mår bra respektive mindre bra av och på sikt även sin förmåga att föregå ”sin autopilot” och göra nya val som baseras på de förutsättningar och önskemål som man har just nu.. och nu… och nu. För visst är det så att det ena kan förändras till det andra från stund till stund? Om detta går att skriva sida upp och sida ner. Men hur som helst, det får bli en annan gång.
Allt gott & kanske att vi ses på en av våra kurser.
Vänliga hälsningar
Marie Tyrbro, Mindfulnessinstruktör Steg 2 (dipl 2013)