“Mina mindfulnesserfarenheter” – skriven av en av mina kursdeltagare

Den här uppsatsen är skriven av en deltagare på en av mina kurser som har tillåtit mig att dela med mig av dennes uppsats till er, författaren har valt att vara anonym. Den e-kurs hen har följt och haft så stor nytta av är Mindfulness vid stress”.

————————————-

Mindfulness för min del har varit en positiv upplevelse. Ett berg som inte alltid varit lätt att bestiga men vägen i sig har varit fridfull och lovande. Att vandra genom tiden med mindfulness i nuet har förlängt mina stunder. Ju långsammare tiden går, ju långsammare åldras jag. Jag älskar den föryngrande effekten.

CHECKLISTA FÖRBÄTTRINGAR
• Ökad koncentration
• Ökad närvaro
• Ökad lugn och ro
• Ökad glädje
• Minskad stressnivå
• Minskad pessimism
• Minskad andningsfrekvens
• Minskade muskelspänningar
• Ökad empati
• Minskat kontrollbehov
• Ökad kontroll på läget

 

FÖRE OCH EFTER

Jag kan onekligen påstå att för mig finns det livet ”före” och ”efter” mindfulness.

 

TIDEN

Jag var inte något undantag vad det gäller att vara en fånge av tiden. Men finns det egentligen någon tid, eller är det också en illusion? Vad jag har lärt mig är att tiden är lika med nuet. Igår och imorgon är verkliga när de var eller kommer att vara ”nu”.

Jag har lärt mig att tiden är konstant och stilla och istället är det jag som passerar förbi den, säg som ja, exv. ett tåg. Jag kan sluta mina ögon eller drunkna i en sömn, då går resan mycket fortare, men om jag håller ögonen öppna och erfar varenda sekund av resan, förlängs tiden liksom mina upplevelser. Jag har förmågan att töja ut tiden. Det är ganska imponerande.

 

I MÖTE MED ANDRA

Genom att följa andningen har jag kunnat vara i nuet, närvarande med mig själv eller i mötet med andra människor. Det kan beskrivas liksom en hinna har skrapats bort från vardagen. Jag känner mig mycket lugnare och är mindre reaktiv till oviktiga omständigheterna. Min förmåga att lyssna på andra har förbättrats avsevärt. Det gäller både privat samt på arbetet. På arbetet märker jag det dels genom att det skapas bättre förståelse samt ökad empati mellan mig och mina patienter. Jag känner även ökad arbetsglädje, även om det samtidigt kan bero på andra faktorer.

 

HEMMA

Stress och trötthet leder till krympt tålamod. Men trots att mina uppgifter hemma inte har minskat, märker jag att mitt tålamod har växt. Jag lyssnar bättre och avsätter mer tid att umgås med mina barn och familj. Jag njuter av varenda sekund och uppskattar att de finns i mitt liv. Jag hämtar tonvis med positiv energi från denna källa och dessutom blir det mindre plats för friktion när total närvaro och ovillkorlig kärlek får breda ut sig i rummet. Jag är också snällare mot mig själv och kan ta en ledig stund i solen och njuta av en kaffe latte och en biskvi och bara uppskatta värmen och min gemenskap med människor som passerar förbi!

 

ERFARENHET AV TRÄNINGEN

Att avsätta tid för träningen har varit en av mina stora utmaningar under träningen gång. Det har ibland gått flera veckor innan jag återupptagit träningen igen. Jag har förstått detta som att det handlar om prioriteringar, för tid har jag haft. För att kunna prioritera något behöver jag motivation. Deadline för uppsatsen samt faktum att jag upptäckte att jag mår bra av övningarna har varit mina motivationer.

När jag väl satte mig ner och ville lyssna, brukar jag alltid blunda. Det är som att öppna dörren och ge sig ut i en annan värld. Mörk sådan men i viket fall som helst har jag tyckt om avbrottet från vardagen. Än är det svårt att enbart observera. Tankarna dyker upp som ett moln, men förmågan att blåsa iväg dem har förbättrats under träningens gång. Det är mycket lättare att komma ner i varv just med andningsövningar. Jag känner mig mer levande när jag tänker på min andning och förbryllas över det autonoma systemet i kroppen!

Även kroppsskanning har gjort nytta då det har lett till muskelavslappning, men jag har haft svårt att slappna av i mina underben av någon märklig anledning. Förnimmelserna påminner om restless legs. Tyvärr har jag känt av min tinnitus tydligare under övningar, vilket har varit en distraktion och besvikelse, men jag har lärt mig leva med det, eller rättare sagt observera och först att ”Det är som det är”!

 

LEDARSKAP

Att kunna varva ner, andas lugnt och kunna koncentrera sig är otroligt uppskattade egenskaper hos en ledare i vilken bransch som helst. Det förbättrar att jag med ett öppet sinne kan ta in information från andra samt min omgivning och vara en bra lyssnare. Att kunna stanna upp, observera, acceptera och sedan släppa är ett bra verktyg för att hantera vardagsstressen och även svåra situationer där jag inte kommer att kunna påverka omständigheterna. Priset som jag betalar oftast är förlust av energi när det känslomässiga kontot utplånas. Att vara medveten innebär att ha makt över sin reaktion och sitt agerande.

Det kan förebygga många onödiga konflikter och istället ändra fokus till den positiva sidan och följaktligen plana vägen för konstruktiv kritik. Samma gäller vid möte med ”den svåra patienten”. Att bara lyssna in, utan att initialt döma eller inta försvarsläge, genom att bland annat upprepa vad hen har sagt kan neutralisera den negativa atmosfären och lotsa samtalet vidare. Att acceptera var patienten befinner sig i det motiverande samtalet, minskar även läkarens frustration över att inte uppnå snabba resultat.

 

SLUTORD

Mindfulness kommer att ligga mig varmt om hjärtat och jag hoppas att jag blir beroende av det! Det finns inget bättre än att höra att man har gjort världen till en bättre plats och jag skulle just gratulera dig för det. Stort tack för att du har varit min vägvisare!

 

————————————-

Vill du också prova online träningsprogrammet som den här deltagaren har använt kan du läsa mer och köpa det under följande länk: Mindfulness vid stress”.

Varma hälsningar
Ola

Ola Schenström, läkare sedan mer än 35 år, mindfulnesslärare utbildad vid Center for mindfulness i USA, och en av Sveriges ledande experter i mindfulness. Författare till böckerna Mindfulness i vardagen, 52 vägar till Mindfulness och 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra.

Lämna en kommentar

Mini Cart 0

Din varukorg är tom