Ständigt surr av tankar i huvudet

Fråga: Jag har ett ständigt surr av tankar i huvudet. Hur skall jag få bort dem?

För någon månad sedan började jag meditera med en av era e-kurser. Sen jag gjorde det märker jag hur mycket tankar jag har hela tiden. Det har snarast blivit värre med ”surret”. Hur skall jag få bort tankarna?

Vänligen, Anders

Svar:

Hej Anders,

Ja det är ett ständigt flöde av tankar som vår hjärna producerar. Den gör det för att den är gjord för det precis som hjärtat är gjort för att pumpa blod. När vi börjar meditera blir vi oftast mer medvetna om detta tankeflöde.

Här är en uppgift på mängden tankar som flödar genom vårt sinne under ett dygn:

Enligt National Science Foundation 2017 har en genomsnittlig person mellan 12 000 och 60 000 tankar på ett dygn. Av dem är 80% negativa och 95% är repetitiva (upprepas).

Så du är sannerligen inte ensam! Vårt sinne är som framgår av citatet inställt mer på det negativa än det positiva. Vårt sinne skall vara förberett för det som kan vara farligt/negativt för vår överlevnad och har formats så genom evolutionen.

När vi tränar mindfulness övar vi på att först lugna och stabilisera sinnet genom att fokusera på andningen och/eller kroppen för att sedan bli allt mer medvetna om våra tankar och dess innehåll för att i nästa steg lära oss att släppa de tankar som inte fyller någon funktion.

Vi fastnar på det sättet inte lika lätt i negativa tankemönster och ältar mindre. Vi stiger ur vårt automatiserade tänkande och kan se fler och mer konstruktiva alternativ att tänka.

Tankeflödet minskar med träning och övningar som andningsankaret, kroppskanning och medvetna rörelser(yoga). Du ser och agerar klarare. Samtidigt kan tankeflödet vara olika från gång till gång när du övar. Det kanske du redan har märkt? Det är helt OK.

Det skall inte vara på något särskilt sätt när vi övar – ”det är som det är”

Fortsätt öva och se vad du upptäcker! Var nyfiken på dina erfarenheter! Och gör ingen bedömning av e-kursen förrän du gått igenom alla övningar.

Allt gott

Ola

Mini Cart 0

Din varukorg är tom