Kan mindfulness hjälpa vid sömnproblem?

Fråga:

Jag har haft sömnproblem av och till i flera år. Under det senaste året har det blivit värre och jag tar sömnmedicin regelbundet nu men helst vill jag slippa. En del av problemet är mitt stressiga jobb som chef på mellannivå. Kan mindfulness vara till hjälp?

Eva

Svar:

Hej Eva,

Sömnproblem har tyvärr blivit allt vanligare. Stress är, som du också beskriver, en vanlig orsak ofta i kombination med tankar om att inte kunna sova och/eller tankar som ”hur skall jag klara morgondagen om jag inte får sova nu?”. Hjärnan går på högvarv vilket bidrar till insomningssvårigheter och uppvaknanden under natten.

Goda sömnrutiner är förstås A och O. Vara ute på dagen, fysisk aktivitet, inget kaffe efter kl 15, nedvarvningsrutin på kvällen, ingen alkohol  , undvik skärmtittande innan sänggåendet.

Mindfulness kan hjälpa dig på olika sätt:

  1. För insomnandet och vid uppvaknande på natten kan övningen kroppsskanning vara till stor hjälp. Denna övning finns i de flesta av våra kurser online och längden på övningarna varierar mellan 10, 15, 20 och 45 minuter.
  2. Vid höga nivåer av stress och medföljande sömnproblem under längre tid rekommenderar jag att du går igenom någon av våra onlinekurser: Mindfulness vid stress med 10 min/dag eller Här&Nu, Sveriges populäraste program i mindfulnessträning med 20 minutersövningar.
  3. Med regelbunden träning lär du dig också att släppa tankar som du kanske ältar.

Gör ingen bedömning förrän du gått igenom kursen. Det skall inte vara på något särskilt sätt. Det är som det är från gång till gång. Var vänlig och varsam med dig själv – alltid!

Prova får du se!

Här är ett citat från en kvinna i 50-årsåldern med svåra sömnproblems om tränat mindfulness med Här&Nu programmet.

”Min akuta kris var sömnlöshet. Jag började meditera varje dag med hjälp av Här & Nu programmet. I början var det mycket svårt för mig att ens sitta upp rakt. Jag låg ner i början vilket ledde till att jag somnade. Jag blev otroligt avslappnad. Detta hände de första fem gångerna. Jag kände ett oerhört lugn när jag lyssnade på Ola. Efter 10 veckors sömnlöshet kunde jag somna in och efter ett tag sov jag fler och fler timmar i sträck. Detta var en oerhörd befrielse för mig.”

Mini Cart 0

Din varukorg är tom