Är tankar en förvrängning av verkligheten?

Fråga:

Hej

Jag provade dina mindfulnesskurser eftersom jag lade ner mycket energi på att gräma mig över tidigare misstag, tillkortakommande, glömt nåt, kunde gjort nåt bättre m.m.
Förstår att alla har det så och jag hade särskild nytta av e-kursen Öka din självmedkänsla.

Du säger att tankar inte är verklighet men det är ju ett minne av en verklig händelse, väl? Vilket kan vara jobbigt nog. Kan du utveckla det lite, menar du att en tanke är en förvrängning av verkligheten, eller?

Björn

Svar:

Tack Björn för dina frågor.

Roligt att du har haft glädje och nytta av din träning i mindfulness och medkänsla med hjälp av våra online program.

Jag menar att tankar inte är fakta många gånger utan snarare att våra tankar, dina, mina och andras är sätt att se på verkligheten men inte de enda. Det finns så många fler möjligheter att se på vad som sker och är.

Med mindfulnessträning övar vi oss på att iaktta våra tankar när vi tänker och kan på så sätt välja vilka tankar vi vill ge energi och vilka vi vill släppa vidare.

Vi är alltså inte våra tankar, vi har dem, de kommer och går i en strid ström. De flesta är dessutom inte styrda av viljan.

Vårt sinne/hjärna är byggd så att tanken reser i tiden. Och ibland fastnar vi i det förflutna, ältar det etc. Alla har vi sådan tankar/tankemönster.

Genom mindfulness och medvetenhet om de tankar som kommer kan vi lättare släppa de oönskade tankarna vidare så att de inte får sådan makt över oss i vardagen.

Det kräver träning – helst regelbunden i mindfulness och i medkänsla med sig själv – online och gärna med en instruktör som stöd – enskilt eller i grupp.

Ett effektivt sätt är att gå vår instruktörsutbildning – enbart för sin egen skull, vilket allt fler gör.

Rekommendationer om du vill utveckla dig vidare:

Vänliga hälsningar,
Ola Schenström, läkare, specialist i allmänmedicin
Mindfulnesslärare, författare till Mindfulness i vardagen, 52 vägar till medkänsla (även som ljudbok) och 52 vägar till mindfulness (även som ljudbok) samt Utbrändhet den nya folksjukdomen (tillsammans med Martin Krauklis)

Mini Cart 0

Din varukorg är tom