Fråga:
Jag har haft många chefer under min karriär både bra och mindre bra. De bästa har haft både hjärta och hjärna och varit bra på att lyssna och på att få andra med sig. Men vad säger forskningen? Det är jag nyfiken på!
Eva-Lott
Svar:
Hej Eva-Lott,
Tack för din fråga som jag inte kan ge något fullständigt svar på. Mer och mer forskning kommer inom detta område. Här är ett referat av en artikel ur den amerikanska affärstidningen Forbes som har rubriken:
”Empati/medkänsla är den viktigaste ledarskapsförmågan enligt färsk forskning”. Se länken till själva artikeln i slutet på detta inlägg.
Kort sammanfattning:
Pandemin har medfört ökad stress och mental ohälsa för många. Empati från ledare och mellan medarbetare är ett kraftfullt motgift mot stress och mental ohälsa. Empati främjar enligt exemplen på forskningen i artikeln:
- Innovation
- Engagemang
- Retention – att behålla personal
- Inkludering
- Balansen mellan arbetsliv och familjeliv
- Samarbete
- Mental hälsa
Sammanfattningen lyder:
Empati och medkänsla bidrar till positiva relationer och organisationskulturer och dessa ledarförmågor driver också resultat. Färsk forskning gör det särskilt tydligt hur empati och medkänsla är viktiga ledarskapskompetenser att utveckla på alla nivåer i organisationer nu och i framtiden
Min kommentar:
Vi har de biologiska fröna till empati och medkänsla i oss från tidig ålder. Sedan blir vi vad vi övar på – oavsett vad det är. Det räcker förstås inte att läsa eller prata om empati och medkänsla. Orden förändrar inte mycket. Förmågorna behöver tränas. Det görs effektivast genom meditation, kontemplation och övning i vardagen. En medveten strategi och långsiktighet behövs också. Samt att börja med högsta ledningen! Medvetenhet om sig själv, andra, empati och medkänsla är nycklar till ett medmänskligt liv och dessutom till ett effektivt ledarskap.
Här är några exempel på hur du kan lära dig mer och utveckla dessa förmågor:
- Läs och öva genom min bok ”52 vägar till medkänsla med sig själv och andra”. Till boken får du ett litet träningsprogram online med övningar på 6 minuter. Billigast på adlibris.com eller bokus.com. Boken finns också som ljudbok här.
- Träna mindfulness själv online med e-kursen: ”Öka din självmedkänsla” program i 6 veckor. Övningar på 15 minuter. Forskning visar – ökad medkänsla med sig själv, minskade stress och utmattningssymtom
- Inspirationsföreläsning för företag med Dr Ola Schenström, online eller på plats. Skriv till ola@mindfulnesscenter.se om du/ni är intresserade.
- Gå min kurs online i självmedkänsla. Läs mer här >>
Vänliga hälsningar,
Ola Schenström, läkare, specialist i allmänmedicin
Mindfulnesslärare, författare till Mindfulness i vardagen, 52 vägar till medkänsla (även som ljudbok) och 52 vägar till mindfulness (även som ljudbok) samt Utbrändhet den nya folksjukdomen (tillsammans med Martin Krauklis)