Är du rädd för att göra fel? Att inte duga? Och att någon skall komma på dig och se att du inte är så kompetent som du verkar? Lever du ibland med en oro för att bli avslöjad?
Känner du igen dig?
Du är i så fall i mycket gott sällskap med många andra ofta välutbildade högpresterare på ansvarsfyllda positioner.
Mindfulness kan nämligen vara till stor hjälp för den som lider av ”Imposter syndrome” eller ”bluffsyndromet” som det kallas på svenska.
Orsaken till syndromet, (som inte är en diagnos i egentlig mening, utan mer en oro – lätt ångest) är en kombination av tankar, känslor och föreställningar som dyker upp i sinnet och kan hämma dig i din vardag, utveckling och karriär.
Några tips om hur mindfulness kan hjälpa
– Börja med mindfulnessträning så att du blir medveten om och känner igen tankarna, känslorna och föreställningarna när de kommer.
– Observera och konstatera att tankarna och känslorna är som de är utan att bedöma dem som ”bra” eller ”dåliga”. Låt de bara vara som de är- mota inte bort dem – släppa de bara vidare…
– Genom förhållningssättet slutar du identifiera dig med dina tankar och känslor. Tankar och känslor kommer och går i en strid ström. De förändras och avlöses av andra tankar och känslor. Vi har våra tankar och känslor – vi är dem inte. Ditt perspektiv förändras successivt till dina ”blufftankar” och vidhängande känslor. Du fastnar i dem mindre och mindre med träning…
– Din självkänsla stabiliseras genom din ökade medvetenhet och förmåga att låta tankar och känslor vara som de är. Självkänslan ökar när du släpper taget om det som varit och i stället möter en ständigt föränderlig omvärld med ett mer vänligt och öppet sinne.
– Medkänslan med dig själv ökar genom din nya relation till tankar och känslor och det icke dömande förhållningssättet. Självkritiken ersätts mer och mer av medkänsla med dig själv. Du är inte heller ensam! Att ha problem och svårigheter är en del av att vara människa, eller hur? Alla har vi våra svårigheter.
– Se verkligheten mer som den är. Med regelbunden mindfulnessträning inser vi att vi ofta inte sett saker som de är utan som vi tror de är. Tidigare erfarenheter, tankar och övertygelser har färgat vår syn på oss själva och världen. När vi släpper på tankar på det som varit och det narrativa kring det blir vi visare och ifrågasätter etiketter som ”bluffsyndrom”. Vår frihet ökar.
Prova får du se!
För att komma vidare räcker det oftast inte med att läsa om förhållningssättet ovan. Det krävs lite träning. Börja gärna med 10 minuter mindfulnessträning per dag online till exempel med
Mindfulness vid stress eller 20 minuter per dag med Här&Nu programmet, Sveriges mest använda.
Eller kom på någon av våra introduktionsdagar där vi provar olika övningar och går igenom teorin bakom mindfulness.
Ta väl hand om dig själv- alltid!
Ola Schenström,
läkare, mindfulnesslärare, författare till: Mindfulness i vardagen, 52 vägar till mindfulness, 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra. Samt medförfattare till Utbrändhet – den nya folksjukdomen tillsammans med Martin Krauklis.