Regelbunden mindfulnessträning bidrar till förlångsammat åldrande och ökad livskvalitet

En ny studie i Frontiers in Psychology talar för att regelbunden mindfulnessträning bidrar till förlångsammat åldrande och ökad livskvalitet.

Forskarna jämförde dem som mediterat i minst ett par år (ca 50 minuter/dag) med noviser och fann bland annat att enzymet telomerase var högre hos dem som mediterar. Telomerase bidrar till att telomererna bibehåller sin längd.

Vad är då telomerase? 

Telomerer sitter som en liten kapsel i ändarna av kromosomerna och skyddar vårt DNA från skador. När vi åldras blir de kortare. När de blir för korta kan cellen gå in i ett åldrat, ohälsosamt tillstånd där den inte längre kan dela sig längre utan i stället dö.

Korta telomerer förutsäger tidigt debut av åldrandets sjukdomar, som hjärtsjukdomar, stroke, vissa typer av cancer, diabetes och, i vissa studier, demens.

Korta telomerer hos unga verkar också ha betydelse för hälsan. Till exempel betyder korta telomerer i immuncellerna att de är mer benägna att bli infekterade med förkylning.

Elisabeth Blackburn fick Nobelpriset i fysiologi och medicin 2009 för sin forskning kring telomerer.

Andra studier har nyligen visat att mindfulnessträning kan minska oxidativ stress och låggradig inflammation vilket också fysisk aktivitet gör.

Kombinationen av meditation/mindfulness och fysisk aktivitet förefaller vara en utmärkt kombination för att öka förutsättningarna för en god hälsa och livskvalitet.

Prova får du se, 10 minuter per dag kan göra skillnad.

Prova gratis i 14 dagar med någon av våra e-kurser här >>

Mini Cart 0

Din varukorg är tom