Tack Siri Helle för ditt mycket angelägna initiativ att få in psykisk hälsa på schemat i skolan. Detta stora problem kan inte vårdas bort utan måste förebyggas tidigt – med början redan i förskolan.
Vi har utbildat fler än 3 100 instruktörer i mindfulness under 15 år och ca 200 har sedan gått vidare med en särskild påbyggnadsutbildning för Mindfulness i skolan. Vi har goda exempel (och det finns en hel del forskning) på att mindfulness är ett utmärkt verktyg redan i förskolan och sedan upp genom skolans stadier för att öka psykisk hälsa, prosocialt beteende och inte minst lärande (en viktig del i mindfulness är uppmärksamhetsträning).
Det pågår mycket forskning och aktiviteter på området internationellt och även i Sverige. Här nedan kan ni läsa om några:
1️⃣ I Töre, Kalix kommun, har Eva-Lott Wennberg, skolsköterska tillsammans med rektor Helena Öhman vänt på utvecklingen genom integrering av mindfulness i skolans verksamhet. Uppmärksammat av Skolverket och av forskare. Eva-Lott och Helena utkommer snart med boken Hälsa till lärande.
2️⃣ Vid Göteborgs universitet gör psykologen och mindfulnessläraren Katarina Laundy ett pionjärarbete med sin doktorsavhandling om hur mindfulness påverkar barn i skolan.
3️⃣ I Skåne har en grupp mindfulnessinstruktörer bildat en ideell förening för att göra mindfulness tillgängligt i skolan för pedagoger och elever. Se www.smis.se och ordförande för MIS är Therese Blunck.
4️⃣ Redan för ca 10 år sedan kom Peter Fowelin (lärare och mindfulnessintruktör) och Dana Förlag ut med boken Mindfulness i klassrummet. I fjol kom boken ut i en utökad andra upplaga med bland annat en sammanställning över senare års forskning på området.
5️⃣ Idrottsläraren och mindfulnessinstruktören Pedra Wolde har skrivit två böcker med ett 20-tal övningar i respektive bok: Klara, färdiga blunda och Klara färdiga mikropaus.
6️⃣ Artikel i DN om Mindfulness på schemat på Tibble Gymnasium med mindfulnessinstruktören och läraren Helen Berggren som ledare.
👉🏻 Många av våra utbildade instruktörer har beskrivit hur de integrerat mindfulness under några minuter i klassen för att sedan få en högre kvalitet i uppmärksamhet, lugn och lärande hos eleverna.
👉🏻 Det är viktigt att den som skall leda barn och ungdomar i mindfulness har erfarenhet av egen träning för att förstå vad mindfulness är, kan bidra med och hur olika situationer kan hanteras. Detta är ett grundläggande krav när du går din utbildning hos oss – du tränar själv i kombination med att lära dig att leda.
👉🏻 Mindfulness borde bli en självklar del i ett arbete för att öka psykisk hälsa och lärande i skolan. Läs mer här om vår instruktörsutbildning här.
Ta väl hand om dig själv – alltid!
Med vänlig hälsning, Ola Schenström, läkare, författare och grundare av Mindfulnesscenter 2007. Har du några frågor eller tankar kan du alltid höra av dig till mig på ola@mindfulnesscenter.se.
P.S. Ett intressant tvärpolitiskt projekt som utgår från det engelska parlamentet är The Mindfulness initiative med The Mindful nation UK-report:
https://lnkd.in/dPTMWv3W
Dela gärna inlägget via Facebook och Linkedin om du vill.