Mindfulness, yoga och Qigong sänker blodsockret hos typ 2-diabetiker

Mindfulness, yoga och Qigong kan hjälpa personer med typ 2-diabetes att sänka sitt blodsocker – nästan till den grad som standardmediciner som metformin gör, tyder en ny översiktsartikel på.

Det betyder INTE att diabetikern ska byta ut sin medicin mot meditation utan se dessa mind-body-övningar som ett tillägg till standardbehandling vid diabetes – inte som en ersättning för den.

  • Diabetes är ett gigantiskt hälsoproblem i världen. Idag beräknas ca 460 miljoner ha sjukdomen och antalet har fördubblats på 30 år.
  • I Sverige är ca 500 000 drabbade varav 85-90% har typ 2. Ca 150 000 vet inte ens om att de har diabetes eller förstadier till sjukdomen.
  • Många med diabetes utvecklar komplikationer som hjärtsjukdomar, njursvikt, nervskador i fötter och ben och potentiellt förblindande ögonsjukdom.
  • Att kontrollera blodsockernivåerna är nyckeln till att minska dessa risker.

Förebyggande åtgärder som når många är angeläget. Se till exempel Health Integrators innovativa arbete med att upptäcka prediabetes tidigt och ge stöd via en digital plattform.

Men trots de olika tillgängliga medicinerna är det bara cirka hälften av personer med typ 2-diabetes som får ner sitt blodsocker till rekommenderade nivåer. Mindfulness, yoga och Qigong kan alltså vara ett värdefullt tillägg till gängse behandling och ger individen fler verktyg att själv påverka sin sjukdom och hälsa.

mental healthMindfulness förbättrar också den mentala hälsan, välmående och förmågan att göra medvetna hälsoval.

Översiktsartikeln (referens längst ner) visar att mind-body-övningarna sänkte blodsockernivåerna (A1C) till nivåer jämförbara med vad läkemedlet Metformin gör.

Regelbundet dagligt övande ger bäst effekt precis som för fysisk aktivitet!

 

Hjärtläkaren Wei Yu har tillsammans med mig Ola Schenström lanserat en e-kurs för Mindful Qigong där vi rör oss på ett mjukt och vänligt sätt under 5-20 min varje gång där vi mellan rörelserna har korta pauser för avslappning och reflektion. Det går lika bra att göra rörelserna sittande om du känner för det – prova dig fram!

Hjärtliga hälsningar

Ola Schenström,
läkare, mindfulnesslärare, författare till: Mindfulness i vardagen, 52 vägar till mindfulness, 52 vägar till medkänsla med sig själv och andra. Samt medförfattare till Utbrändhet – den nya folksjukdomen tillsammans med Martin Krauklis.

Referens:
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jicm.2022.0586?journalCode=jicm

 

Mini Cart 0

Din varukorg är tom