Allt är möjligt men inget är nödvändigt när jag övar mindfulness i naturen 🌱

Allt är möjligt men inget är nödvändigt när jag övar mindfulness i naturen. Det kräver inget av mig. Jag behöver inte kunna några arters namn, inte prestera eller leva upp till något i naturen. Jag behöver inte klättra upp för det högsta berget eller springa milen på snabbare tid. 🌱

Att bjudas in av skogen, ett tryggt rum av omfamnande träd. Bli glad av porlet från en vårbäck. Förundras över de majestätiska tallarna och de ljusa lätta molnen som speglar sig i den mörka tjärnen. Att andas i takt med de böljande gröna kullarna och vita sanddynorna. Uppleva den sträva klippan mot huden som en del av mig själv och bländas av ett solglittrigt hav.

Årstidsväxlingarna i naturen påminner mig dessutom om livets förgänglighet och allt det storslagna om min egen litenhet. I naturen kan jag gråta ut, bearbeta sorg och finna tröst.

Jag tittar ut över landskapet och reflekterar över de stora frågorna. Jag andas in den friska luften och får perspektiv på de små. Jag blir mindre viktig på ett positivt sätt.

Att låta sig förundras av naturen är för mig ett sätt släppa livets futtigheter och samtidigt öppna mig för det som är viktigt på riktigt. Naturupplevelser kan ibland ge mig en hisnande känsla av lycka, vetskapen att allt detta faktiskt existerar och jag är en del något mycket större.

Jag delar erfarenheten av naturen som källa till tröst och existentiellt fotfäste med många. En andlig aspekt som verkar terapeutisk. Inre smärta omvandlas i kontakt naturens storslagenhet och blir lättare att bära.

Du kanske känner dig spänd, trött och ensam och söker dig ut i naturen? Det kan ofta räcka med att sätta sig på en parkbänk. Allteftersom stressen rinner av, tankesurret tystnar och naturen pockar på uppmärksamhet så sker magi.

Ett skifte från trånga, självcentrerade tankar till en större inre rymd, en känsla av frihet. Naturen bjuder in till en känsla av tillhörighet och plötsligt känner du dig mindre ensam.

De flesta i vårt land har tillgång till natur men det finns människor som inte kommer ut i naturen, som av olika anledningar tappat kontakten med den. Det kallas numera Nature deficit disorder, en slags osund avskärmning från naturen.

På senare år har jag fått möjlighet att fördjupa mig i naturens restorativa effekter, naturen som källa till kraft och återhämtning. Jag använder mig av Mindfulness i naturen som gruppbehandling för patienter med främst stressrelaterade besvär, igår var de sju patienter som följde med mig ut i skogen.

Det är en verksam behandlingsmetod som borde erbjudas på fler rehabmottagningar och vårdcentraler.

🌱 Är du mindfulnessinstruktör och vill gå påbyggnadsutbildningen Mindfulness i naturen, så kan du läsa mer via länken längre ner 👇🏻

Jag håller den i Göteborg 1:e – 2:e juni (sista anmälningsdag är den 27:e maj) och min kära kollega Ola Lundström i Stockholm den 25:e – 26:e maj (sista anmälningsdag är den 20:e maj).

LÄS MER OCH BOKA HÄR >> 

Ta väl hand om dig och hoppas vi ses i skogen.
Varma hälsningar Beatrice Blidner (här kan du läsa mer om mig)

Mini Cart 0

Din varukorg är tom