Kan mindfulness hjälpa mot migrän?

Fråga:

Jag har haft migrän sedan många år. Sen jag fick ett nytt och mer ansvarsfyllt jobb har jag fått fler attacker. Det är ganska stressigt och migränen håller ofta i sig längre än förut. Tror du att mindfulness kan hjälpa mig?

Eva-Lena H.

Svar:

Hej Eva-Lena,

Tack för din fråga. Man har beräknat att mer en miljon svenskar har migrän. Stress är en vanlig utlösande faktor, som du säkert märkt, inte minst sedan du fått ett nytt ett arbete med större ansvar. Mindfulnessträning leder oftast till att stressen går ner och du får ett ökat lugn. En annan effekt är att mindfulness gör dig mer medveten och hjälper dig att göra klokare val och visa större omsorg om dig själv. Du lär dig leva mer balanserat. En annan viktig effekt är avspänning genom till exempel kroppsskanning. Sömnen förbättras ofta.

I några vetenskapliga studier har man visat att migränattackerna blir färre, kortare och mindre intensiva, liksom att oro/ångest och depressiva symtom minskar medan livskvalitet och välmående ökar. Det verkar också, enligt en färsk studie som att toleransen för smärta ökar. Andra har beskrivit att de inte behöver lika mycket läkemedel som tidigare. Fortsätt med dina läkemedel i samråd med din läkare.

För att få effekt bör du öva regelbundet cirka 10 minuter en eller två gånger per dag. Men det kanske det kan vara värt!? Effekten kommer olika snabbt för olika personer. Mitt råd är: gör ingen bedömning förrän du gått igenom en hel e-kurs vilket tar 8-12 veckor.

Mitt förslag är, om du vill prova någon av våra e-kurser, antingen:

  1. Mindfulness vid stress 10 min/dag.
  2. Mindfulness vid långvarig smärta och sjukdom.
  3. Individuell coachning samtidigt som du går igenom något av e-kurserna. Om du har frågor kring detta så är det bara maila direkt till mig på ola@mindfulnesscenter.se 

Referat från senaste forskningsstudien:

https://www.newswise.com/articles/mindfulness-meditation-may-decrease-impact-of-migraine

Allt gott

/Ola Schenström

Mini Cart 0

Din varukorg är tom