Blir man lättare rörd av att träna mindfulness?

Fråga:

Hej Ola

Jag vill tacka dig för din coachning/ ledning under instruktörskursen för något år sedan. Jag tror inte att jag någonsin kan tacka dig eller förklara vad den betytt för mig.

Jag har märkt att sedan jag började med mindfulnessträning för några år sedan så har jag blivit mer lättrörd. Dvs tårar bryter ut lättare i olika känslomässiga situationer.

Det är svårt att förklara men jag är uppväxt i ett sammanhang där det inte var legio för en man att gråta eller vissa ledsamkänslor. Efter att jag började med mindfulnessträning och några retreats så kommer tårarna mycket lättare. Idag är jag väldigt lättrörd. Om en kollega eller nära vän blir ledsen och gråter så börjar jag också att gråta.

Jag har personligen inga problem egentligen med det här men det kan uppstå situationer som blir konstiga. Så var det till exempel när jag ledde en meditation för kärleksfull vänlighet på jobbet och jag började gråta och fick avbryta.

Det kunde vara intressant att höra om du har någon förklaring till det här?

Vänligaste hälsningar,
Johan

Svar:

Hej Johan,

Det gläder mig förstås att du har haft och har stor glädje av utbildningen till instruktör. Obs! Det mesta av träningen har du gjort själv!

Jag kan inte ge dig något fullständigt svar på din fråga men några funderingar.

Som pojkar och män får vi ofta lära oss att vi skall undertrycka känslor som att vara ledsna. Om vi visar vår sårbarhet kan det tolkas som ett uttryck för ”svaghet”. I själva verket uttrycker våra känslor vad som pågår i oss och kan vara signaler på om våra behov är tillfredsställda eller inte.

Det förstås bra att det inte är något större problem för dig längre att vara i kontakt med och visa att du blir berörd, ibland så att du gråter.

Med träning i mindfulness och meditationer för kärleksfull vänlighet och medkänsla kommer vi i kontakt med och ger plats för känslor som funnits där länge men som vi ofta lagt locket på för.

Vi öppnar upp för det som pågår i oss och blir medvetna om det och kan ofta hantera det. Ibland blir vi överraskade av att känslorna kan vara starka. Ibland förstår vi varför och ibland inte.

Vår känslighet för vad som pågår i oss och i andra ökar med meditationsträning liksom vår empati och medkänsla med oss själva och andra. Din resonans för vad som pågår i dig själv och andra ökar.

Det är i grunden något mycket positivt och bidrar till goda relationer och vi kan bidra till att minska vårt eget och andras lidande.

När vi känner att vi i sociala situationer, som din på jobbet, håller på att överväldigas av starka känslor, kan vi träna på att rikta uppmärksamheten bort från flödet av starka känslor genom att till exempel rikta uppmärksamheten på fötterna eller på en punkt 15 cm ovanför hjässan som jag ibland gör. Eller som du gjorde, avbryta övningen.

Läste just en forskningsartikel som visar att medkänsla med sig själv ökar medkänslan med andra. Var alltid varsam och vänlig med dig själv för din egen och andras skull!

Varma hälsningar,
Ola

P.S. Forskning visar att vår e-kurs för Mindfulness och medkänsla ökar medkänslan med sig själv och minskar stress och utmattningssymtom (länk till artikel).
E-kursen Öka din självmedkänsla hittar du här om du vill prova.

Mini Cart 0

Din varukorg är tom