Mindfulness efter stroke – tips vid trötthet, koncentrationssvårigheter och minnesbortfall

Fråga:

Hej!

Jag fick en stroke för 3 månader sedan och har väldiga problem med trötthet, koncentrationssvårigheter och minnesbortfall. Vilka tips kan du ge mig för att jag ska kunna träna upp min hjärna, så att jag kommer orka mer och kunna bli mig själv framöver?

Hälsningar
Ulrika

Svar:

Hej Ulrika,

Tack för din fråga! Som du erfarit och vet är dina symtom både jobbiga och vanliga efter stroke. Du är sannerligen inte ensam. Det finns hopp.

Hjärnan har en förmåga till återhämtning genom att nya hjärnceller kan bildas av så kallade stamceller. Nya kopplingar sker , genom träning. Återhämtning är därför möjlig, åtminstone till del beroende på skadans storlek med mera. Att komma tillbaka, om än kanske inte riktigt som det var innan din stroke, tar tid (ibland ett till två år) och regelbunden träning.

Fysisk aktivitet och att hålla hjärnan aktiv är två viktiga delar. Det är förstås svårt att röra sig och hålla hjärnan aktiv när man är trött och har koncentrationssvårigheter samt dåligt minne. Här kan mindfulnessträning vara till hjälp. Den sker genom att mindfulness kan:

  • Minska nedstämdhet och trötthet
  • Öka mängden grå celler och kopplingarna mellan dem
  • Förbättrar balansen
  • Öka koncentrationen
  • Öka förmågan att hantera känslor

Här är några förslag på hur du kan träna:

  1. Eftersom du är så trött föreslår jag att du börjar med små doser mindfulness. Du kan börja med de korta övningar i e-kursen Power Break (helt gratis) som du kan ladda ner via Google Play eller App Store. Övningarna är på 1,5 – 3,5 minuter. Du kan repetera dem hur ofta som helst. Se vad du orkar med.
  2. I nästa steg kan du gå igenom online kursen som hör till min bok 52 vägar till medkänsla med dig själv och andra (finns som ljudbok här). Övningarna i onlinekursen är på 6-7 minuter. När du köper boken får du med onlinekursen helt gratis.
  3. Steget därefter är e-kursen Mindfulness vid stress med 10-minutersövningar.

Allt träning sker i små steg. Ha tålamod och fortsätt öva på den nivå som är möjlig för dig.

Var alltid varsam och vänlig med dig själv!

Hör gärna av dig om hur det går.

Med vänlig hälsning,
Ola Schenström

Mini Cart 0

Din varukorg är tom