Kan mindfulness hjälpa mot stamning?

Fråga:

Hej!

Jag stammar väldigt en del periodvis, extra mycket när jag är stressad, spänner mig, eller mår sämre psykiskt. Kan mindfulness hjälpa mot stamning?

Mvh,
Rebecka

Svar:

Hej Rebecka,

Ja, mindfulness kan hjälpa mot stamning. Du kan ha nytta och glädje av mindfulnessträning för att minska din stress, spänning eller oro och lättare nedstämdhet.

Mindfulnessträning minskar alltså stress men leder också till att du i mindre utsträckning undviker situationer som brukar vara besvärliga. Du blir bättre på att reglera känslor och du accepterar olika situationer lättare vilket i sin tur gör att stress och oro minskar.

Dessutom leder mindfulnessträning till en bättre bearbetning av sinnesintryck och du får en ökad förmåga att rikta uppmärksamheten på det du vill.

Regelbunden träning är bäst och sänker din grundnivå av stress.

Om du vill prova mindfulnessträning föreslår jag att du börjar med vår E-kurs Mindfulness för fokus och energi. Det innehåller olika övningar på cirka 10 minuter per dag. Om du gör en övning per dag genomför du programmet på cirka en månad. Du får råd via ljudfiler under träningen.

Det skall inte vara på något särskilt sätt när du tränar. Se vad du upptäcker från gång till gång!

Gör ingen bedömning förrän du gått igenom hela programmet!

Lycka till!

Ola Schenström, läkare, specialist i allmänmedicin
Mindfulnesslärare, författare till Mindfulness i vardagen52 vägar till medkänsla (även som ljudbok) och 52 vägar till mindfulness (även som ljudbok) samt Utbrändhet den nya folksjukdomen (tillsammans med Martin Krauklis)

P.S. E-kursen kostar 40 kr/månad eller 360kr/år (=30kr/månad)

För barn har vi övningar för olika åldersgrupper från 4 år och uppåt.

Litteratur: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0094730X11000386

Mini Cart 0

Din varukorg är tom