Påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen

Välkommen till vår nya påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen, en kurs för att nå ökad närvaro och kontakt med naturen och lära sig konsten att guida andra utifrån konceptet Mindfulness i naturen.

Välj utbildningstillfälle

VÄLJ STAD
STARTDATUM
TIDER/OMFATTNING

Stockholm

PRIS

Välkommen till vår nya påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen, en kurs för att nå ökad närvaro och kontakt med naturen och lära sig konsten att guida andra utifrån konceptet Mindfulness i naturen.

Mindfulnesscenter bjuder in dig, som instruktör, till en ny påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen. Utbildningen är för dig som vill nå fördjupad kontakt med naturen och få utbildning och träning så du kan leda andra till ökad närvaro med naturen som kraftkälla. Utbildningen omfattar två tillfällen á 5 timmar med egen övning däremellan och bygger på vetenskap om mindfulness och naturen som läkande kraft. Mindfulness i naturen är ett koncept på övningar som öppnar våra sinnen och bjuder in naturen.  Det är en metod för att nå ett avslappnat tillstånd av ökad samvaro med naturen och en fördjupad kontakt med vår egen inre ”natur”. Mindfulness i naturen kan anpassas utifrån deltagarnas olika förutsättningar och behov och bygger på upplevelsebaserad inlärning med hjälp av våra sinnen. Du lär dig leda mindfulnessövningar anpassade att göras i naturen med syfte att stärka närvaro och kontakt med oss själva och naturen för ökat välbefinnande.

Kurstillfällen i Göteborg är:
Kurs I, Dag 1 Fredag 29 maj kl.10-15, Dag 2: Fredag 12 juni kl.10-15

Kurs 2. Dag 1 Måndag 1 juni kl.10-15, Dag 2. Måndag 15 juni kl. 10-15

Kurs 3 HELGKURS. Dag 1 Lördag 13 juni kl.12-17,  Dag 2. Söndag 14 juni kl.10-15

Kurs 4. Dag 1. Fredag 14 augusti kl. 10-15, Dag  2. Fredag 28 augusti kl. 10-15

Kurs 5.  Dag 1 Måndag 17 augusti kl. 10-15,  Dag 2. Måndag 31 augusti kl. 10-15

Kurstillfällen i Malmö/Alnarp är:
Kurs 6.  Dag 1 Onsdag 12 augusti kl. 10-15, Dag 2 Fredag dag 21 augusti kl. 10-15

Kurs 7 HELGKURS. Dag 1 Lördag 15 augusti kl. 10-15, Dag 2 Söndag 16 augusti kl. 10-15

Kurs 8 Dag 1 Onsdag 19 augusti 10-15, Dag 2 Onsdag 2 september 10-15

 

Förkunskap: Instruktörsutbildning via Mindfulnesscenter
Utbildning: 2 tillfällen á 5 timmar med tid mellan för att öva själv eller med andra. Du får med dig konceptet Mindfulness i naturen, övningar som kan anpassas utifrån platser och deltagares olika förutsättningar.

 

Mindfulness i naturen – påbyggnadsutbildning för instruktörer

OBS: Denna kurs är Corona-anpassad! Vi är i mindre grupper, håller avstånd och vistas utomhus. Mindfulness i naturen är en påbyggnadsutbildning för dig som är instruktör och vill kunna erbjuda mindfulnesskurser ute i naturen till individer och grupper. Utifrån vårt
koncept kan du skräddarsy kurser i naturen till olika målgrupper med olika behov och grad av fysisk förmåga (de deltagare som du sen kommer att ha behöver inte, som vi under påbyggnadsutbildningen, gå fem kilometer).

Mindfulness i naturen är en påbyggnadsutbildning för dig som är instruktör och vill kunna erbjuda mindfulnesskurser ute i naturen till individer och grupper. Forskning visar att om du tillbringar mer tid i naturen kan du få positiva effekter på din hälsa som minskad stress, sänkt blodtryck, förhöjt immunförsvar, minskad ångest, bättre kognitiv förmåga, mer kreativitet och ökad livsglädje. Mer tid i naturen kan förebygga depression och utmattningssyndrom. Tyvärr har många tappat kontakten med naturen och kan behöva guidning för att återerövra den. Vi behöver naturen på ett lite annat sätt än när vi bara tar snabba promenader och pratar, grubblar eller lyssnar på poddar eller musik under tiden,

Mindfulness i naturen är ett koncept som bygger på forskning och där vi använder oss av mindfulnessövningar med fokus på naturen. Vi tränar upp vår närvaro med alla våra sinnen och får då ut mer positiva effekter av naturupplevelsen.  Du som mindfulnessinstruktör har redan en bra grund för att kunna guida andra till ökad närvaro. På den här påbyggnadsutbildningen får du öva själv och lära dig leda andra så att du känner dig redo för att guida Mindfulness i naturen. Den här kursen vänder sig särskilt till dig som har egna erfarenheter av naturens läkande kraft. Du känner dig bekväm med att vistas ute i skog och mark oavsett väder.

Du får med dig erfarenheter och ett koncept med konkreta övningar för att efter utbildningen nå ut till individer och grupper. Du kan också delta i kursen helt för egen del utan syfte att leda andra. Efter godkänd genomförd utbildning erhåller du diplom som visar att du är instruktör i Mindfulness i naturen, enligt Mindfulnesscenters koncept.

Utbildningens innehåll

  • Dag 1: Du blir ledd i övningar utifrån konceptet Mindfulness i naturen, både i stillhet och under långsam vandring.
  • Dag 2: Under dagen guidar vi varandra. Alla har med sig en övning och får prova att leda, utforska upplevelser, ge varandra feedback och reflektera över syftet med övningarna.
  • Till utbildningen hör en manual med handledning och övningar som gör det enkelt för dig att leda andra i mindfulness i naturen.

 

Plats, tid och omfattning

  • Kursen genomförs i Delsjöns naturreservat, samling vid Härlanda Tjärn, Göteborg. Utanför Malmö hålls kursen i Alnarpsparken och Lomma med omgivningar.
  • 2 tillfällen á 5 timmar = 10 timmar.
  • Mellan tillfällena rekommenderas du att öva Mindfulness i naturen på egen hand eller tillsammans med andra och förbereda en övning att leda.

Pris

1 950 kr exkl moms

 

Rekommenderad kurslitteratur:

Åsa och Mats Ottosson. Närmare naturen: Vetenskap och vetskap om varför vi mår bättre därute (Bonnier Fakta 2020).

Shinrin-yoku. Bli friskare & lyckligare med natur & skogsterapi av Dr Qing Li (Mima förlag, 2018) eller

Du kommer få referenser till vetenskapliga artiklar om du vill fördjupa dig i forskningen. Du kommer ingå i en sluten facebook-grupp där vi under och efter utbildningen kan hålla kontakten och inspirera varandra. Kanske träffas vi i naturen för att fördjupa oss vid behov.

 

Kursledare – Beatrice Blidner

Beatrice är fysioterapeut, mindfulnessinstruktör steg 2 och lärare på Mindfulnesscenter. Hon har gedigen erfarenhet av att leda kurser och grupper. Hon är utbildad friskvårdsguide via Utemaningen (mindfulnessinstruktör Bosse Rosén) och har även deltagit i Shinrin Yoku, skogsbad via Sense in nature (Laurence Nachin). Beatrice är uppvuxen i en familj där orientering och vandring i skog och fjäll prioriterades och har därefter fortsatt använda sig av naturen som livselixir. Den senare tiden med dagliga skogsbad.

 

Kursledare – Ola Schenström

Ola är läkare, författare, mindfulnesslärare med stort intresse för mindfulness i naturen. Han har sedan 1995 deltagit i ett femtontal retreater i Yoho National Park i kanadensiska Klippiga bergen där mindfulness i naturen varit en viktig del.

Plats, tid och omfattning

  • Kursen genomförs i Delsjöns naturreservat, samling vid Härlanda Tjärn, Göteborg. Utanför Malmö hålls kursen i Alnarpsparken och Lomma med omgivningar.
  • 2 tillfällen á 5 timmar = 10 timmar.

Mellan tillfällena rekommenderas du att öva Mindfulness i naturen på egen hand eller tillsammans med andra och förbereda en övning att leda.

Förkunskap: Instruktörsutbildning via Mindfulnesscenter
Utbildning: 2 tillfällen á 5 timmar med tid mellan för att öva själv eller med andra. Du får med dig konceptet Mindfulness i naturen, övningar som kan anpassas utifrån platser och deltagares olika förutsättningar.

 

Praktiska upplysningar

På den här kursen förväntas du ha funktionella kläder för att hålla dig torr och varm oavsett väder. Vi kommer att vandra i lugnt tempo 5 – 8 km under fem timmar och äta vår medhavda matsäck ute. Du har med dig regnkläder, varma kläder, anteckningsbok och penna, egen matsäck, termos med varm dryck, vattenflaska och sittunderlag i ryggsäck. Det finns offentliga toaletter vid Härlanda Tjärn i Göteborg och i Alnarpsparken, Malmö. I Göteborg vandrar vi in i skogen och passerar visserligen ett utedass men var beredd på att uträtta behov i skogen.

 

course instructor

Beatrice Blidner & Ola Schenström

Q: Var vill du gå utbildningen

Mini Cart 0

Your cart is empty.