Påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen

För dig som är instruktör och vill kunna erbjuda mindfulnesskurser ute i naturen till individer och grupper!

Välkommen till påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen, en kurs för att nå ökad närvaro och kontakt med naturen och lära sig konsten att guida andra utifrån konceptet Mindfulness i naturen.

Du kan också delta i kursen helt för egen del utan syfte att leda andra.

Efter godkänd genomförd utbildning erhåller du diplom som visar att du är instruktör i Mindfulness i naturen, enligt Mindfulnesscenters koncept.

Kurserna genomförs i perioden april till augusti och aktuella kurstillfällen visas nedan. Visas inga tillfällen är de under planering.

OBS! Du måste först välja “Kurs tillgänglig i x platser” för att sedan kunna välja datum.

Välj utbildningstillfälle

VÄLJ PLATS
STARTDATUM
TIDER/OMFATTNING

Stockholm

PRIS
1.950 kr exkl moms, 2.438 inkl moms

Välkommen till vår påbyggnadsutbildning Mindfulness i naturen!

Mindfulnesscenter bjuder in dig som instruktör till påbyggnadsutbildningen Mindfulness i naturen. Utbildningen är för dig som vill nå fördjupad kontakt med naturen och få utbildning och träning så du kan leda andra till ökad närvaro med naturen som kraftkälla.

Utbildningen omfattar två tillfällen á 6 timmar med egen övning däremellan och bygger på vetenskap om mindfulness och naturen som läkande kraft. Mindfulness i naturen är ett koncept på övningar som öppnar våra sinnen och bjuder in naturen.  Det är en metod för att nå ett avslappnat tillstånd av ökad samvaro med naturen och en fördjupad kontakt med vår egen inre ”natur”.

Mindfulness i naturen kan anpassas utifrån deltagarnas olika förutsättningar och behov och bygger på upplevelsebaserad inlärning med hjälp av våra sinnen. Du lär dig leda mindfulnessövningar anpassade att göras i naturen med syfte att stärka närvaro och kontakt med oss själva och naturen för ökat välbefinnande. Övningarna kan anpassas utifrån platser och deltagares olika förutsättningar och du får med dig ett gediget kompendium med en mängd övningar att välja mellan.

Forskning visar att om du tillbringar mer tid i naturen kan du få positiva effekter på din hälsa som minskad stress, sänkt blodtryck, förhöjt immunförsvar, minskad ångest, bättre kognitiv förmåga, mer kreativitet och ökad livsglädje. Mer tid i naturen kan förebygga depression och utmattningssyndrom. Tyvärr har många tappat kontakten med naturen och kan behöva guidning för att återerövra den. Vi behöver naturen på ett lite annat sätt än när vi bara tar snabba promenader och pratar, grubblar eller lyssnar på poddar eller musik under tiden,

Mindfulness i naturen är ett koncept som bygger på forskning och där vi använder oss av mindfulnessövningar med fokus på naturen. Vi tränar upp vår närvaro med alla våra sinnen och får då ut mer positiva effekter av naturupplevelsen.  Du som mindfulnessinstruktör har redan en bra grund för att kunna guida andra till ökad närvaro. På den här påbyggnadsutbildningen får du öva själv och lära dig leda andra så att du känner dig redo för att guida Mindfulness i naturen. Den här kursen vänder sig särskilt till dig som har egna erfarenheter av naturens läkande kraft. Du känner dig bekväm med att vistas ute i skog och mark oavsett väder.

Du får med dig erfarenheter och ett koncept med konkreta övningar för att efter utbildningen nå ut till individer och grupper. Du kan också delta i kursen helt för egen del utan syfte att leda andra. Efter godkänd genomförd utbildning erhåller du diplom som visar att du är instruktör i Mindfulness i naturen, enligt Mindfulnesscenters koncept.

Utbildningens innehåll

 • Dag 1: Du blir ledd i övningar utifrån konceptet Mindfulness i naturen, både i stillhet och under långsam vandring.
 • Dag 2: Under dagen guidar vi varandra. Alla har med sig en övning och får prova att leda, utforska upplevelser, ge varandra feedback och reflektera över syftet med övningarna.
 • Till utbildningen hör en manual med sammanfattning av forskning, handledning och övningar som gör det enkelt för dig att leda andra i mindfulness i naturen.

Plats, tid och omfattning

 • Kursen genomförs i Stockholm/Nackareservatet, samling vid uppgång Björkhagens tunnelbanestation.
 • Utanför Malmö hålls kursen i Alnarpsparken och Lomma med omgivningar.
 • I Göteborg hålls kursen i Delsjöområdets naturreservat.
 • 2 tillfällen á 6 timmar = 12 timmar.
 • Mellan tillfällena rekommenderas du att öva Mindfulness i naturen på egen hand eller tillsammans med andra och förbereda en övning att leda. Går du helg-/intensivkurs får du läsa in manual/litteratur i förväg. Detta tilldelas deltagare vid bokning.

Pris: 1.950 kr exkl moms, 2.438 inkl moms

Rekommenderad kurslitteratur:

Åsa och Mats Ottosson. Närmare naturen: Vetenskap och vetskap om varför vi mår bättre därute (Bonnier Fakta 2020).

Shinrin-yoku. Bli friskare & lyckligare med natur & skogsterapi av Dr Qing Li (Mima förlag, 2018) eller

Du kommer få referenser till vetenskapliga artiklar om du vill fördjupa dig i forskningen. Du kommer ingå i en sluten facebook-grupp där vi under och efter utbildningen kan hålla kontakten och inspirera varandra. Kanske träffas vi i naturen för att fördjupa oss vid behov.

Kursledare:

Beatrice Blidner (Göteborg/Delsjöområdets naturreservat)
Beatrice är fysioterapeut och mindfulnesslärare. Hon har gedigen erfarenhet av att leda kurser och grupper. Hon är utbildad friskvårdsguide via Utemaningen och gått kurser i Shinrin Yoku, skogsbad. Beatrice älskar att vara i naturen och är den som har skapat Mindfulnesscenters koncept för denna påbyggnadsutbildning.

Ola Lundström (Stockholm/Nackareservatet)
Ola Lundström är mindfulnesslärare med lång erfarenhet av att utöva och undervisa i meditation och mindfulness. Hans arbetsliv har fokuserat på att förebygga psykisk ohälsa inom skola, psykiatri och arbetsliv. Ola tillbringar mycket av sin lediga tid i naturen och har ett engagemang för miljöfrågor som grundas i en stark känsla av samhörighet med naturen. Naturen och friluftsliv är Olas främsta källa till återhämtning.

Ola Schenström (Malmö/Alnarpsparken)
Ola är läkare, författare, mindfulnesslärare med stort intresse för mindfulness i naturen. Han har sedan 1995 deltagit i ett femtontal retreater i Yoho National Park i kanadensiska Klippiga bergen där mindfulness i naturen varit en viktig del.

Plats, tid och omfattning

 • I Stockholm hålls utbildningen i Nackareservatet.
 • Utanför Malmö hålls kursen i Alnarpsparken.
 • I Göteborg hålls kursen i Delsjöområdets naturreservat.
 • Två tillfällen á 6 timmar = 12 timmar.

Mellan tillfällena rekommenderas du att öva Mindfulness i naturen på egen hand eller tillsammans med andra och förbereda en övning att leda. Du får med dig konceptet Mindfulness i naturen, övningar som kan anpassas utifrån platser och deltagares olika förutsättningar.

Förkunskap: Instruktörsutbildning via Mindfulnesscenter

Praktiska upplysningar

På den här kursen förväntas du ha funktionella kläder för att hålla dig torr och varm oavsett väder.

Vi kommer att vandra i lugnt tempo 5 – 8 km under fem timmar och äta vår medhavda matsäck ute.

Du har med dig regnkläder, varma kläder, anteckningsbok och penna, egen matsäck, termos med varm dryck, vattenflaska och sittunderlag i ryggsäck.

course instructor
Dina lärare

Ola Lundström, Beatrice Blidner & Ola Schenström

Q: Var vill du gå utbildningen

Köpvillkor

BLI INSTRUKTÖR

Bli diplomerad mindfulnessinstruktör hos oss. Välkommen till Sveriges ledande utbildare, hittills 3000 diplomerade.

Läs mer här >>

TRÄNA ONLINE

Med vår app eller via webben kan du enkelt träna mindfulness när och var du vill med våra e-kurser. Läs mer här >>

Börja träna här >>

Relaterade utbildningar

Meditationsretreat för instruktörer

Vill du fördjupa dig inom meditation och få stillhet tillsammans med andra instruktörer runtom i Sverige? Då är vår fem…

Instruktörsretreat

Ge plats för dig själv 2023 Retreaten ger dig utrymme för att gå ner i varv, öppna upp och fördjupa…

Instruktörsutbildning Steg 2 – Utbildningsdagar

Har du utbildat dig till mindfulnessinstruktör Steg 1 och känner att du vill fylla på med ny inspiration, utveckla en…

Mini Cart 0

Your cart is empty.