Ny studie från Karolinska institutet – Här&Nu mest använt i svensk sjukvård

Ny studie från Karolinska institutet visar att vårt Här&Nu program är det i särklass mest använda mindfulnessprogrammet i svensk sjukvård.

Mest används mindfulness i primärvården och psykiatrin (men också i specialistvård, hörselvård, ungdomsmottagningar m.fl) vid stress, oro/ångest, mild till måttlig depression och smärta men också vid utmattning, trötthet, tinnitus och trauma, ADHD och bipolär sjukdom m.fl.

Avsikten, när jag satte samman Här&Nu programmet 2005 (helt utifrån MBSR/MBKT)en var att göra mindfulnessträning lättillgänglig i vård, särskilt i primärvården, och för en bred allmänhet.

Träningen per dag skars därför ner från 40-45 minuter (som ingår i grundkoncepten MBSR och MBKT) till 20 minuter per dag vilket har visat sig fungera mycket bra för många enligt såväl god forskning som från en omfattande erfarenhet.

Även 10 minuter/dag har effekt vid stress och till exempel vid ledarutveckling. Regelbundenheten och kvaliteten i träningen spelar stor roll.

Tillsammans har vi på Mindfulnesscenter snart utbildat 3 000 instruktörer eller 1 instruktör på ca 3000 vuxen svensk. Vi, tillsammans med andra, är ändå bara i början på arbetet att göra mindfulness till en integrerad del i vård, skola, arbetsliv och ledarskap.

De är många vårdcentraler som erbjuder mindfulness idag (se nyligt inlägg om Svalövs VC) men de flesta av Sveriges 1200 vårdcentraler gör det inte – ännu.

Fördelar med mindfulness är att träningen stärker individens förmåga att hantera livet, stärka sin autonomi och öka sin livskvalitet.

Mindfulnessträning borde vara en självklarhet i en patientnära vård. En annan fördel är att träningen kan ske i grupp och är kostnadseffektiv.

En ytterligare fördel är att mindfulnessträning ger utmärkta verktyg också för dem som arbetar i vården både för att må bättre och för att sätta gränser när det behövs.

Forskningen inom mindfulness ökar mycket snabbt och 2/3 delar av den forskning som finns (ca 6 500 artiklar) har publicerats under de senaste fem åren.

Som allmänläkare, med mer än 20 års erfarenhet som verksamhetschef och mer än 15 år som utbildare i mindfulness, vet jag att mindfulness kan hjälpa stora grupper patienter som söker vårdcentralen vid:

 • Stress
 • Lätt till måttlig ångest
 • Lätt till måttlig depression
 • ”Långtidscovid”
 • Långvarig sjukdom – i stort sett vilken som helst för att minska onödigt lidande
 • Långvarig smärta
 • Sömnstörningar
 • Rehabilitering
 • Ändra levnadsvanor
 • Komplement till behandling vid högt blodtryck
 • Hudsjukdom som psoriasis, kroniska eksem m.fl.

Vi på Mindfulnesscenter fortsätter att tillsammans med de av oss utbildade instruktörerna att arbeta för att mindfulness skall bli en integrerad del i vård, skola, arbetsliv och ledarskap.

Men mindfulness som en integrerad del i vården skulle många fler få hjälp, må och fungera bättre och få verktyg att hantera livets svängningar. Och vården skulle använda sina resurser klokare.

Ola Schenström, läkare, specialist i allmänmedicin
Mindfulnesslärare, författare till Mindfulness i vardagen52 vägar till medkänsla, 52 vägar till mindfulness och Utbrändhet den nya folksjukdomen (med Martin Krauklis)

Niemi, M., Crane, R., Sinselmeijer, J., Andermo, S., The Implementation of Mindfulness-Based Programs in the Swedish Healthcare System – A Survey of Service Providers.

Global Advances in Health and Medicine, Volume 10:1-8. (2021).

Mer om forskning om Här&Nu programmet HÄR

Mini Cart 0

Din varukorg är tom