Forskning – Meditation är bra för ditt hjärta

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i världen. I åldern 35-70 år har dödligheten gått ner under det senaste årtiondet. Det två främsta orsakerna till det är 1) sjunkande kolesterolnivåer och 2) att fler slutat röka.

Det är sannolikt att meditation kan bidra till ytterligare sänkning av dödligheten om den erbjöds brett i vården och utanför den. I en studie från USA har man jämfört de som mediterar med dem som inte gör det. Efter att ha kontrollerat för ålder, kön, BMI, äktenskaplig status, rökning, sömnbesvär och depression, fann forskarna att meditation var förknippad med:

❤️ 35 procent lägre risk för högt kolesterol

14 procent lägre risk för högt blodtryck

30 procent lägre risk för diabetes

24 procent lägre risk för stroke

49 procent lägre risk för kranskärlssjukdom

Tänk om läkemedel hade den effekten!

Fler studier behövs. Främst behövs randomiserade kontrollerade studier. Den aktuella studien var en så kallad observationsstudie. Det amerikanska hjärtsällskapet (American Heart Association) skriver såhär i ett uttalande:

Med tanke på de låga kostnaderna och den låga risken, kan meditation betraktas som ett komplement för kardiovaskulär riskreduktion för dem som är intresserade av denna livsstilsförändring.

Ett annat skäl är att meditation har så många andra positiva hälsoeffekter – på immunsystem, psykisk hälsa, inflammation med mera. Kombinationen med fysiska aktivitet är naturligtvis också utmärkt. Det finns många skäl att meditera. Små doser är bättre än inga. Även 10 minuter per dag kan göra nytta.

Den e-kurs jag rekommenderar att du börjar med är mindfulness vid stress, som är vår grundkurs i mindfulness. Tanken är att träningen sker ca 10 minuter per gång, 6 dagar i veckan i 8 veckor, men du får sjävklart lägga upp det så som det passar dig bäst, det viktigaste är att den regelbundna träningen blir genomförd. Som ett komplement till meditationerna får du även enkla vardagsövningar som kan hjälpa dig att vara mer närvarande i vardagen. Du som prenumerant får även inbjudningar till våra gratis live-meditationer på zoom en gång i månaden. Vi träffas online och mediterar och reflekterar tillsammans. Vid de senaste tillfällena har vi varit ca 200 st som deltagit på dessa meditationer. Vi tror och hoppas att dessa tillfällena kan inspirera dig in din träning i mindfulness.

Många tycker även att det fungerar bättre med stöd av instruktör, vilket jag också rekommenderar. Därför erbjuder vi på Mindfulnesscenter individuell coachning (690kr/tillfälle) ifall du vill fördjupa din träning och öka din förståelse.

Vänliga hälsningar

Ola Schenström, läkare, specialist i allmänmedicin, mindfulnesslärare, författare till Mindfulness i vardagen, 52 vägar till mindfulness och 52 vägar till medkänsla.

Referenser:

https://www.nytimes.com/2020/07/22/well/mind/meditation-may-be-good-for-the-heart.html?fbclid=IwAR23XjHYMmfTgShf7YxRNYzHRfJNa2Z4CtR8qif-yFpOARU-sLEnhssHw00

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914920306202

https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/jaha.117.002218

 

Mini Cart 0

Din varukorg är tom